Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čas na zaplatenie daní sa kráti! Ostávajú už len dva dni
Zdielať na

Čas na zaplatenie daní sa kráti! Ostávajú už len dva dni

BRATISLAVA / Posledným dňom, kedy môžete zaplatiť dane, je pondelok 31. marca. No aj tak to nemusíte stihnúť. Nie je totiž jedno, z ktorej banky a o koľkej sa rozhodnete uhradiť dane. Takže nebuďte prekvapení, ak vám daňový úrad vyrubí pokutu za omeškanie.

Radšej skôr, ako neskoro

Väčšina ľudí si necháva daňové priznania a zaplatení daní na posledný deň. Čas sa však už kráti, posledným deň sa nezadržateľne blíži.

"Prišla som na rýchlo, takže všetko vybavujem na poslednú chvíľu," priznala žena na daňovom úrade. Rovnako bol na tom aj muž, ktorý tiež prišiel na poslednú chvíľu. "Nestíhal som skôr, nebolo to v mojich silách," konštatoval.

Posledný deň na zaplatenie dane

Daňový úrad akceptuje posledný možný dátum platby dane 31. marec. V ten deň sa musí uskutočniť aj odpísanie peňazí z účtu platiteľa dane.

"Tento dátum je pre nás dôležitý preto, aby v prípade tom, že prídu peniažky na náš účet, teda účet štátnej pokladnice druhého, tretieho, štvrtého tak daňovník musí dokladovať, že z jeho účtu boli odpísané už tridsiateho prvého," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Slovenskej republiky Patrícia Macíková.

Banky majú svoje otváracie hodiny

Automaticky to však neznamená, že v posledný deň môžete kedykoľvek v priebehu dňa navštíviť pobočku banky, v ktorej máte účet, a zaplatiť dane. V niektorých bankách je lepšie to stihnúť už skoro popoludní.

"Ak chce niekto zaplatiť v pobočke, musí tak urobiť najneskôr do 15tej hodiny," konkretizuje hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová. "Ak chce niekto zaplatiť cez našu pobočku, mal by ju navštíviť počas otváracích hodín," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Naďa Urbanová.

Internetbanking je časovo obmedzený

Každá banka má počas dňa niekoľko fáz, kedy dochádza k odpísaniu prostriedkov z účtu. Jedna to môže mať naposledy o šiestej večer, iná o desiatej. Záchranou nemusí byť ani internetbanking, kde síce máte o pár hodín viac, ale aj tento systém má svoje fázy odpisovania peňazí z účtu.

"Pokiaľ chce klient zadať platbu prostredníctvom internetbankingu, mal by tak urobiť najneskôr do pol siedmej večer," upresňuje hovorkyňa Poštovej banky. V konkurenčnej ČSOB banke tak treba urobiť do 18tej hodiny.

InternetbankingPobočka banky
ČSOB - do 18:00ČSOB - do 15:00
OTP Banka - do 21:00OTP Banka - otváracie hodiny
Poštová banka - do 18:30Poštová banka - otváracie hodiny
Prima Banka - 21:00Prima Banka - do 16:00
Sberbank - do 21:00Sberbank - do 16:00
Slovenská sporiteľňa - do 21:30Slovenská sporiteľňa - otváracie hodiny
Tatra banka - do 21:00Tatra banka - do 14:00
UniCredit Bank - do 21:30UniCredit Bank - do 16:00
VÚB banka - do 20:00VÚB banka - otváracie hodiny
ZUNO - nonstop

Zdroj: noviny.sk

Za oneskorenie sa platí

Vo väčšine bánk je úplne poslednou možnosťou na zaplatenie dane 21 hodina a 30 minúta. Po tomto čase odídu peniaze z vášho účtu až 1. apríla.

"Sankcia za oneskorené zaplatenie dane je v každom prípade individuálna a je súčinom niekoľkých ukazovateľov a to dlžnej sumy, počtu dní omeškania a  taktiež aktuálnej sadzby EURIBOR," upozorňuje hovorkyňa finančnej správy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy