Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zmeny v mýte. ČESMAD a ministerstvo dopravy sa dohodli
Zdielať na

Zmeny v mýte. ČESMAD a ministerstvo dopravy sa dohodli

BRATISLAVA / ČESMAD a ministerstvo dopravy sa dohodli. Mýto v mestách a obciach bude od polovice marca spoplatnené nulovou sadzbou. Štát na nich bude monitorovať intenzitu nákladnej dopravy. Cieľom týchto zmien teda nie je vyberať viac peňazí od dopravcov, ale nasmerovať tranzitnú dopravu na cesty, ktoré sú pre kamióny určené a konštrukčne prispôsobené.

Nulová mýtna sadzba

Intravilány (zastavané časti) miest a obcí budú od 15. marca spoplatnené nulovou mýtnou sadzbou, štát bude týmto spôsobom na nich monitorovať intenzity nákladnej dopravy. Na tomto riešení sa dohodli predstavitelia ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja so zástupcami autodopravcov zo združenia ČESMAD po sérii rokovaní, z ktorých posledné sa uskutočnilo dnes v popoludňajších hodinách.

"Našim cieľom nie je vyberať viac peňazí od dopravcov, ale nasmerovať tranzitnú dopravu na cesty, ktoré sú pre ňu určené a konštrukčne prispôsobené. Nie je mysliteľné, aby tranzitná nákladná doprava ničila vidiecke cesty aj kvalitu života tamojších obyvateľov,“ povedal po stredajšom rokovaní štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Viktor Stromček.

Bratislavský obchvat naďalej spoplatnený

"Preto si podľa dohody sadneme s autodopravcami za rokovací stôl v polovici roka, a nájdeme dohodu o ďalšom postupe. Zvýšené mýtne náklady autodopravcov súvisiace s prípadným mýtom v intravilánoch v budúcnosti sme im pripravení kompenzovať či už cez nižšie dane z motorových vozidiel v spolupráci s ministerstvom financií, prípadne cez množstevné alebo ekologické zľavy,“ dodal štátny tajomník. Jediným spoplatneným intravilánovým prejazdom tak od marca zostane diaľničný obchvat Bratislavy.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy