Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Europoslanci už nechcú rokovať v Štrasburgu, stačí im Brusel
Zdielať na

Europoslanci už nechcú rokovať v Štrasburgu, stačí im Brusel

ŠTRASBURG, BRUSEL / Skoro 800 europoslancov, 400 zamestnancov administratívy a 25 plne naložených kamiónov každý mesiac pendluje medzi Štrasburgom a Bruselom. Celé to ročne stojí asi 180 miliónov eur. V časoch neľahkých sa už dlhodobo hľadá riešenie, ako tento cirkus zastaviť. Europoslanci najnovšie vyzývajú na zmenu zmlúv, ktorá by to umožnila.

Za bolo 483 poslancov, proti 141

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu podporili plán, podľa ktorého by už mali rokovať výlučne v belgickom Bruseli. Zároveň súhlasili s tým, aby sa už každý mesiac nemuseli stretávať aj vo francúzskom Štrasburgu. Za rezolúciu s týmto znením hlasovalo 483 z nich, proti bolo len 141 europoslancov.

EP je na základe európskej legislatívy nútený rokovať raz mesačne aj v Štrasburgu, čo ho stojí množstvo finančných prostriedkov. Každomesačná 400-kilometrová cesta europoslancov z Bruselu pritom rozpočet Európskej únie stojí ročne od 150 do 200 miliónov eur.

Podľa kritikov je to zbytočný luxus, ktorý z praktického hľadiska nemá žiadny význam. Okrem ekonomických nákladov poslancom prekážajú aj environmentálne dopady takéhoto plytvania, keďže poslanci spravidla na presun využívajú lietadlá.

Posledné slovo bude mať Rada EÚ

Paradoxom však je, že europoslanci o zjednotení svojho sídla nemôžu rozhodnúť sami. Posledné slovo má najvyšší orgán EÚ - Rada Európskej únie, ktorá je zložená zo zástupcov jednotlivých členských krajín. Medzi právomoci Rady patrí aj zmena európskych zmlúv upravujúcich fungovanie EP.

Všeobecne sa predpokladá, že Francúzsko bude v dohľadnom čase akékoľvek úpravy v tejto oblasti vetovať. Štrasburg je pritom jedným z najviditeľnejších symbolov zjednotenej Európy, keďže ide o pohraničné multijazyčné mesto s bohatou históriou.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy