Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodcovia si na Vianoce prilepšia. Pozrite sa ktorí a o koľko
Zdielať na

Dôchodcovia si na Vianoce prilepšia. Pozrite sa ktorí a o koľko

BRATISLAVA / Dôchodcovia sa opäť môžu tešiť na vianočný príspevok od sociálnej poisťovne. Teda aspoň tí, ktorí splnia podmienky na jeho získanie. Príspevok bude opäť o niečo vyšší.

Maximálna výška porastie o 8,6 eura

Niektorým dôchodcom okrem pohľadníc prinesú poštári v decembri aj vianočný príspevok. Nárok na vianočný príspevok majú poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostného dôchodku aj sociálneho dôchodku.

Musia ale splniť stanovené podmienky. Jednou z nich je aj to, že suma dôchodku nepresiahne maximálnu hranicu. "Táto suma predstavuje sumu 483 eur," vraví Iveta Rizikyová z odboru metodiky dôchodkového sporenia Sociálnej poisťovne.

Niektorým pridajú viac, iným menej

Inými slovami, ak poberáte dôchodok vo výške viac ako 483 eur, vianočný príspevok nedostanete. Maximálna výška príspevku sa oproti minulému roku zvýšila o takmer 9 eur. "Maximálna možná suma vianočného príspevku je bola 66,39 eur. Od toho roku bol zákon novelizovaný a stanovila sa maximálna suma vianočného príspevku 75 eur," doplnila Rizikyová. 

Ľudia, ktorí poberajú dôchodok do výšky 198,09 eur získajú príspevok v maximálnej výške 75 eur. Postupne s rastúcou výškou dôchodku je príspevok nižší a nižší. "Vianočný príspevok sa vyplatí v rozpätí od 75 eur do 46,51 eur," vraví Rizikyová. O vianočný príspevok ľudia nemusia žiadať. Po splnení podmienok ho získajú automaticky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy