Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Skimovacie zariadenia. Pri výberoch z bankomatov si dávajte pozor!
Zdielať na

Skimovacie zariadenia. Pri výberoch z bankomatov si dávajte pozor!

BRATISLAVA / Skimming - teda odčítanie údajov platobných kariet klientov slovenských bánk tento rok vzrástol . Banková asociácia ale tvrdí, že v porovnaní s inými krajinami Europskej únie, na tom aj tak nie sme zle. Zisťovali sme, čo presne skimming je a ako sa pred zneužitím platobnej karty chrániť.

V tomto roku "vybielili" účty už stovke Slovákov

Na Slovensku je momentálne v obehu 4,5 milióna platobných kariet. Skimmingom bola od začiatku roka postihnutá stovka klientov. To znamená každá 45 000. karta. Viacerým klientom bánk začali miznúť peniaze z účtov, a to prostredníctvom upravených bankomatov. Na ne páchatelia namontovali zariadenie, ktoré skopírovalo platobné karty. Na to, aby mohli páchatelia odčítať údaje z vašej karty potrebujú kombináciu viacerých technických zariadení. Najmä však kameru na odčítanie Vášho PIN-kódu.

Kartu okopírujú na Slovensku, transakciu prevedú v zahraničí

Podľa bankovej asociácie páchatelia síce skimming Vašej karty urobia na Slovensku, no transakcie prebehnú v zahraničí, kde karty nepotrebujú čip alebo PIN-kód. Na Slovensku sa už v súčasnosti takéto karty nevydávajú.

Podozrivé zmeny na bankomate treba okamžite hlásiť polícii

Občania, ktorí si všimnú akékoľvek anomálie, či na prvý pohľad viditeľne chyby na bankomate, by mali okamžite privolať policajtov a pri bankomate zotrvať do ich príchodu. Ukradnuté peniaze Vám musí banka, zo zákona, vrátiť! Samozrejme, po adekvátnom preverení.  Páchateľom hrozí väzenie od 1 do 5 rokov a vo vážnejších prípadoch až 12 rokov .

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy