Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Biznis so zhnitými vajciami môže vyjsť Tesco pekne draho
Zdielať na

Biznis so zhnitými vajciami môže vyjsť Tesco pekne draho

Plesnivé vajcia, ktoré sa len nedávno objavili v pobočke Tesca v bratislavskom Lamači, pochádzali z Poľska. Podľa inšpektorov nebola polovica z nich ani riadne označená. Dodávateľ svoju vinu popiera. Podľa neho pochybenie nastalo na strane Tesca. A hypermarketu teraz hrozí sankcia...

Tesco čaká mastná pokuta, odmieta vinu

Pleseň, zeleň, smrad. Tak presne toto sú toľko kritizované a medializované vajcia, ktoré spustili vojnu medzi hypermarketom, dodávateľom a ministerstvom pôdohospodárstva. Sú totiž navyše poškodené a podľa inšpektorov aj v 55% neoznačené. "Výrobok bol stiahnutý z trhu a samozrejme ide správne konanie, to znamená sankčná časť," informoval Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Podľa zákona o potravinách je totiž za stav potravín zodpovedný predajca. Hypermarketu tak hrozí pokuta až dvesto tisíc eur. No ten sa bráni, pokutu chce konzultovať práve s dodávateľom. Ale aj dodávateľ odmieta svoju chybu.

Takto išli plesnivé vajcia na vandrovku

Firma vyexpeduje mesačne asi 4 milióny vajíčok, 20 až 50 percent z nich pochádza z Poľska. Z poľskej farmy tak odídu státisíce vajec do dodávateľskej firmy. Tam sa podrobia veterinárnej kontrole a kontrole na riediacej a baliacej linke. Ak je vajce poškodené, vytriedi sa.

Následne vajíčka pokračujú v chladiacich kamiónoch do Beckova, kde má spoločnosť Tesco svoje sklady. Tu zodpovednosť dodávatela končí. "Tie vajíčka mohli byť poškodené kdekoľvek počas prepravy," komentuje hovorca Tesca Michal Dyttert.

A hoci dodávateľ nie je tzv. panelákovou firmou bez skladových priestorov, už v minulosti mal vraj problémy. "Už sme riešili niekoľko prípadov. U tohto subjektu, čo sa týka identifikácie dodaných vajec, respektíve ich pôvodu," dodáva Bíreš.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy