Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rovnaká pláca za rovnakú prácu? Pre ženy to neplatí!
Zdielať na

Rovnaká pláca za rovnakú prácu? Pre ženy to neplatí!

Pondelok je v poradí už druhým Európskym dňom rovnosti odmeňovania. Celej Európe má pripomenúť, koľko dní musia ženy pracovať naviac, aby zarobili rovnakú sumu ako muži. Teraz Vám ukážeme, ako je to na Slovensku.

Ženy u nás dostávali v minulom roku približne o 20 percent nižší plat ako muži. Toto číslo je o niečo vyššie, ako je európsky priemer - ten je 16,7 percenta. To v praxi znamená, že Európanky až dnes zarobia toľko peňazí, koľko prišlo na účet ich mužským kolegom v decembri roku 2011.

Najhoršie sú na tom ženy v Estónsku

Keď sa pozriete na rebríček, zistíte, že sme opäť raz na chvoste v EÚ. A to aj napriek tomu, že sme predbehli aj našich českých susedov.  "Tou najhoršou krajinou v Európe je Estónsko, tam je rozdiel v odmeňovaní mužov a žien až 27 percent," uviedol Andrej Králik z Európskej komisie.

Problémom aj práca na čiastočný úväzok

Okrem rozdielnych platov trápi ženy ešte ďalší problém. "V porovnaní s ostatnými krajinami by sme mohli zlepšiť podiel žien, ktoré pracujú na čiastočný pracovný úväzok," poukázal Králik. To by im pomohlo zladiť rodinný a pracovný život.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy