Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zdravotné sestry by chceli minimálnu hodinovú mzdu
Zdielať na

Zdravotné sestry by chceli minimálnu hodinovú mzdu

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Mzda by sa podľa prezidentky mala odvíjať od dosiahnutého vzdelania či kvalifikácie

Na Slovensku pracuje približne 36.000 sestier. Ich priemerná mzda bola pred piatimi rokmi 480 eur, vlani to bolo 651 eur. "Naďalej prevládajú rozdiely v ich odmeňovaní. Sestry pracujúce v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov, zarábajú v priemere o 212 eur mesačne menej ako sestry pracujúce vo fakultných nemocniciach," upozornila komora.

Za alarmujúci tiež označila fakt, že priemerný vek slovenských sestier je 47 rokov, avšak záujemcov o štúdium ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie je najmä pre nízke finančné ohodnotenie stále menej.

Komora sestier vzhľadom na nedostatočné ohodnotenie sestier žiada štát, aby dofinancoval rezort zdravotníctva tak, aby bol dostatok finančných zdrojov na krytie úhrad za poskytnutú zdravotnú starostlivosť a následne aj na adekvátne odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov, sestier a pôrodných asistentiek. Ako v utorok 2. februára informoval minister zdravotníctva Richard Raši, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa navýši objem finančných prostriedkov tak, aby sa mohli mzdy pracovníkov malých nemocníc zvýšiť o štyri percentá. Podľa Lévyovej to však nestačí.

Šéf rezortu Richard Raši poznamenal, že na zariadenia, ktoré nepatria štátu, nemá ministerstvo dosah a nemôže tu tak dohliadnuť na navyšovanie platov. "Asi jediná možnosť by bola vytvoriť zákonnú normu, ktorá by zadefinovala hodinovú mzdu, ktorá by bola plošne platná pre všetkých," reagoval s tým, že by to bolo riešenie. Priblížil však, že doteraz od komory nedostal žiaden návrh na takúto úpravu, ani na prípadnú výšku hodinovej mzdy. Na margo toho, že avizované zvýšenie miezd nie je dostatočné podotkol, že je to viac ako nula, ktorá hrozila.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay si myslí, že riešenie odmeňovania zdravotníckych pracovníkov a sestier treba dostať do programového vyhlásenia novej vlády. Objasnil, že cena práce v zdravotníctve chýba rovnako ako katalóg zdravotných výkonov. Prípadné uprednostnenie jednej skupiny zdravotníckych pracovníkov pred druhou v otázke zvyšovania miezd však do volieb nevidí reálne. Ako zhrnul, situácia so sestrami je kritická, ale uprednostňovať sa nemôže. Podľa jeho slov ak sa podarí zrealizovať navýšenie miezd v malých nemocniciach, budú odborári vzhľadom na krízu spokojní.

Ako vyplýva z porovnania priemerných miezd zamestnancov zdravotníckych zariadení podľa zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré zverejnil SOZZaSS, priemerná mzda zdravotníckeho pracovníka v štátnom zariadení bola k tretiemu štvrťroku minulého roku 949 eur, v zariadeniach vyšších územných celkov 710 eur, v neziskových organizáciách 672 eur. V akciových spoločnostiach sa mzda pohybuje na úrovni 828 eur a v spoločnostiach s ručením obmedzeným je to 717 eur.

Zdielať na

Najčítanejšie správy