Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Darované Vianoce TV JOJ: Kvôli zlodejovi nemohla ísť s dcérou von z bytu. Vďaka darcovi majú opäť dôvod na úsmev
Zdielať na

Darované Vianoce TV JOJ: Kvôli zlodejovi nemohla ísť s dcérou von z bytu. Vďaka darcovi majú opäť dôvod na úsmev

BRATISLAVA / Pani Natálii sa zmenil život po tom, ako pri svojom prvom pôrode takmer zomrela aj so svojou dcérou. Obe museli oživovať. Dnes už 10-ročná Natálka vtedy utrpela poškodenie mozgu. Je pripútaná na lôžko a odkázaná na špeciálne pomôcky. Jednu z nich im bezočivo ukradli pred Vianocami. Bez tejto pomôcky sa na spoločné prechádzky nedostanú a sú odsúdené iba na trávenie času doma. Spolu s anonymným darcom z Košíc sme to však zmenili a dali im dôvod na úsmev.

Pani Natália vychováva dve dcéry, tá staršia trpí hendikepom. Špeciálny kočiar pre postihnuté dieťa bol ich jedinou vstupenkou na čerstvý vzduch. No aj o ten posledný pocit akej takej voľnosti ich pripravil zlodej. "Vzhľadom na to, že je to malý jednoizbový byt, kočík som mala položený na chodbe. Kumbál aj pivnicu mám plnú, nemala som ho kam dať. Väčšinou sme doma. Naty je smutná, lebo nemôže ísť vonku, veľmi rada chodí na prechádzky," hovorí Natalia Potemriová, okradnutá mamička. 

Mamička v núdzi na nový špeciálny kočiar nemala. To znamenalo, že zostali uväznené medzi štyrmi stenami. "To sa nedá tak zo dňa na deň kúpiť, museli by sme šetriť niekoľko mesiacov," vysvetľuje Natália.

Kvôli dcére sa nemôže nikde zamestnať, a preto žijú len z opatrovateľského príspevku. V prenajatom byte žijú veľmi skromne, ale aj tak šíria vôkol seba pozitívnu energiu. "Zaplatím byt, dcére futbal, no a čo mi ostane, tak to je na potraviny a tak," hovorí Natália. Mladšia dcérka Julka je totiž typ, ktorý neobsedí. Nastúpila do futbalového klubu a miluje Ronalda.

My sme niekoľko dní pred prvou návštevou dali vďaka košickému darcovi vyrobiť špeciálny kočiar pre hendikepovanú Natálku na mieru. Medzitým navštívila mamičku miestna starostka, ktorá prišla s nečakaným, ale dojímavým darom. Športovo nadaná Julka bude môcť celý budúci školský rok trénovať úplne zadarmo. "Keď zistíme, že sú medzi nami takýto ľudia, tak je podľa mňa na mieste nezaváhať, aby sme im aspoň takouto malou kvapkou mohli pomôcť," hovorí Lenka Kovačevičová, starostka Mestskej časti Košice - Nad jazerom.

Okrem tohto futbalového prekvapenia pribudli pod stromčekom aj dary od košického darcu. A zrejme tým najdôležitejším darom bol ten na kolesách, ktorý im dá krídla, možnosť prechádzok či ísť sa pozrieť na Julkine futbalové zápasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy