Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Darované Vianoce TV JOJ: Babka sa stará o 9 detí, ktorým zomrela mama, niektoré sú ale stále v detskom domove
Zdielať na

Darované Vianoce TV JOJ: Babka sa stará o 9 detí, ktorým zomrela mama, niektoré sú ale stále v detskom domove

PRIBETA / V dedinke v Pribeta, v Komárňanskom okrese, sa po smrti dcéry, ktorá mala 9 detí, stará babka. Nechcela, aby skončili v detskom domove. Doma zostalo šesť z nich. Traja zatiaľ chodia k nej len na sviatky a víkendy. Aj keď je už v dôchodcovskom veku, stále pracuje, aby si ich raz mohla vziať všetky k sebe. Najviac sa tešia, že môžu byť spolu a k tomu im darčekmi pod stromček prispeli aj Darované Vianoce.

​Babka Judita má 9 vnúčat. Najstaršia vnučka má 18 rokov a najmladší Kristián 5 rokov. Volajú ju mama. Nielen preto, že to znamená babka po maďarsky, ale aj preto, lebo ich mamička je zosnulá. "Frederika dostala rakovinu maternice a mala 34 rokov, keď zomrela. Ešte chceli jedno dievčatko, po tomto najmladšom chlapcovi, ale to už nestihli. Čo sa dá robiť, to je osud. Museli sme ísť s nimi von na cintorín a rozprávali sme sa s maminkou. Rozlúčili sme sa a išli domov," povedala pani Judita. 

Niektoré deti sú stále v detskom domove

Vnúčatá si bez rozmýšľania vzala k sebe do staršieho trojizbového domčeka. Tri z nich, ktorých výchova je náročnejšia, sú zatiaľ v detskom domove. Ale pravidelne si ich nosí na víkendy a sviatky domov. "Dobrých ľudí sa všade vojde veľa. Mám tu 6 detí, ktoré sú u mňa stále," dodala. Ich otec mal po smrti svojej ženy problémy, po 2 rokoch deti prišiel pozrieť až pred Vianocami. Babka Judita má 63 rokov, vychovala 5 detí, ale aj teraz ešte chodí do práce na tri zmeny. 

"Musím, lebo inak by som nestíhala nič. Či finančne, či jednoducho v domácnosti. Musím si na to našporiť a ešte aj deti vždy potrebujú niečo. Staršie dievčatá mi pomáhajú tak, ako môžu, pretože aj ony ešte chodia do školy," priznala pani Judita. Najmladší Kristián pred sviatkami omylom rozbil televízor. I keď Ježiškovi pred návštevou TV JOJ nestihli napísať, pomohli sme. Prvý sme kúpili televízor, aby si stihli pozrieť rozprávky. Kúpili sme aj zimné oblečenie a hračky. 

Deti dostali okrem hračiek aj koláče a potraviny

Naša kamarátka  cukrárka Danka z Dvorov nad Žitavou darovala koláče. "Nech majú detičky krásne Vianoce," povedala cukrárka Danka. Drobnosti pod stromček pre 9 detí sa takmer nezmestili do auta. Babka Judita prezradila, že deti milujú paradajky, papriky a mandarínky. Nosiť veci do domčeka pomohli aj staršie vnúčatá, ktoré už na Ježiška možno neveria. Sponzorovi z Košíc boli o to vďačnejšie. "Ďakujeme pekne tomu darcovi, budeme mať veselé a krásne Vianoce. Hlavne deti, oni sa tomu tešia. Je hlavné, že sme všetci spolu," dodala babka Judita. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy