Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Darované Vianoce TV JOJ: Po ôsmich rokoch spoločného bývania v kuchyni dostanú deti vlastnú izbu
Zdielať na

Darované Vianoce TV JOJ: Po ôsmich rokoch spoločného bývania v kuchyni dostanú deti vlastnú izbu

TOKAJÍK / Skromný dom pani Lenky zasiahlo v októbri zemetrasenie. Svojim deťom chcela dať aj detskú izbu, jej sen sa rozpadol, keď videla škody na dome. Dlhých 8 rokov bývali spolu v kuchyni. Zasiahol košický darca a partia našich dobrovoľníkov. Spoločne začali plniť vysnívané vianočné priania.

​Mamička dvoch detí opisuje zemetrasenie ako hrôzu. Sledovala, ako sa jej rozpadlo pod nohami aj to málo, čo sa roky snažila opraviť, aby stavbu mohla nazvať obytným domom. Zasiahli sme a spojili sa s košickým darcom. Vďaka nemu tím mohol vyraziť na obrovské stavebné nákupy. Hrdinovia v montérkach čakali na prvý signál, zatiaľ čo domáca pani ani len netušila, čo v jej dome chystáme. Rodine sme vyriešili dočasné bývanie a zožalo úspech. V dedine, v ktorej bývajú, sa nenachádza detské ihrisko. V náhradnom bývaní jedno bolo, čo deti naozaj ocenili. 

Dobrovoľníci pracovali aj 19 hodín denne

Mali sa opraviť len steny po zemetrasení, ale my sme chceli viac. Rodine sme dopriali sen o detskej izbe. "Moje deti nemajú kamarátov, prídu zo školy a sú len tu," povedala pani Lenka, dívajúc sa na poškodené steny. Jedna skupina dobrovoľníkov pracovala na dome a tá druhá v kultúrnom stredisku, kde skladali nový nábytok. Pracovalo sa do dlhej noci, pretože spolu s košickým darcom chcú mamičke a deťom venovať také Vianoce, o akých sa im ani nesnívalo. "Pracujeme 16, ale aj 19 hodín denne," uviedol dobrovoľník darovaných Vianoc."Sú tu staré, 50-ročné rozvody. Potrebovali sme ich vymeniť za nové, s novými obvodmi a s prúdovými chráničmi," priblížil dobrovoľník Stanislav. 

Dobrovoľník Miro prezradil, že pôvodne mali rekonštruovať jednu miestnosť. "Ale keďže sme videli, v akom dezolátnom stave sú ďalšie izby, nedalo nám to," dodal. "Chceme, aby rodina mohla prežiť krásne Vianoce, v tomto, dá sa povedať, úplne vynovenom dome," povedal dobrovoľník Daniel. Priznali, že mamičke dvoch detí by sa určite lepšie varilo v novej kuchyni, a tak sa spoločne s ostatnými na novú kuchyňu vyskladali. Na prerábke domu sa pracovalo 4 dni. 

Slzy v očiach nezadržali 

Rodinu sme privítali večer. Slovom "krásne" nešetrili. Deti sa z novej detskej izby tešili. "Veľmi pekne vám chcem poďakovať, hlavne za deti," povedala mama. Roky totiž spali iba v kuchyni na gauči. "Ja by som im takúto izbu určite nemohla dať. Určite im príde, aké šťastie majú, keď sa tam začnú učiť a hrať a spomínať na vás," dodala na záver. Tak teda šťastné a veselé Vianoce v Tokajíku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy