Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Darované Vianoce: Na štedrovečernom stole dvanásťčlennej rodiny nič nechýbalo. Pomohol darca z Košíc
Zdielať na

Darované Vianoce: Na štedrovečernom stole dvanásťčlennej rodiny nič nechýbalo. Pomohol darca z Košíc

RATKOVÁ / Dvanásťčlennú rodinu z Ratkovej sme spoznali pred Vianocami, keď sme im pomohli veľkým potravinovým nákupom od košického darcu. Vďaka nemu na ich štedrovečernom stole nechýbalo nič. No a navštívili sme ich ešte raz. Tentokrát s kopou darčekov pre deti. Opäť vďaka pomoci darcu z Košíc.

Doma bola iba matka Lucia s najmladšou 6-týždňovou Leou, jej deväť súrodencov bolo na prechádzke s otcom. A tak sme mali dosť času uložiť všetky darčeky pod stromček. Potom sme už iba čakali na ich návrat. Skromné deti sa i napriek tomu hanbili. Potom sa však pustili do otvárania krabíc. Úsmevy na ich tvárach hovorili za všetko.


"Tak také Vianoce ešte naše deti nikdy nemali," povedala Lucia. Tešili sa aj z úplných maličkostí. Luciu často trápi, že svojim deťom nemôže dopriať viac. Ešte donedávna pracovala ako opatrovateľka, momentálne je však na materskej. Príjem rodiny je 460 eur. "Manžel, on pracoval brigádne na stavbách. Kvôli korone sme doma, iba z materskej žijeme," prezradila Lucia.


Lučia zažila to, čo by nikdy nechcela prežiť žiadna matka. Dve jej deti umreli na syndróm náhleho úmrtia, dve ďalšie má postihnuté v ústave. Rodina sa snaží vysporiadať ešte s jednou traumatizujúcou udalosťou. Pred šiestimi rokmi skončili jej deti v detskom domove. "Hanka mala 6 týždňov presne, keď prišli a vzali mi ju z rúk. Ešte som ju kojila," zaspomínala si Lucia. Niekto ich udal, že týrajú deti, čo sa ale nikdy nepotvrdilo. V domove boli tri mesiace, strach ale trvá dodnes. Najmä, keď do ich domu zavíta cudzí človek. "Oni tú traumu majú z toho stále, že sa môžu ocitnúť v tom detskom domove," skonštatovala Lucia.

Počas vianočných sviatkov tu ale panovala radosť. Tešila sa aj Lucia. Do ich domácnosti vďaka košickému darcovi pribudla aj nová práčka a sporák. Tie staré totiž už pomaly dosluhovali.  "To je taká veľká pomoc nový šporák. A tá práčka, to je na nezaplatenie," zhodnotila Lucia. Vďaka Darovaným Vianociam mala krajšie sviatky ďalšia rodina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy