Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľadový medveď Krakovský: Otužovanie je takmer pre každého, dôležitá je kontrola u lekára
Zdielať na

Ľadový medveď Krakovský: Otužovanie je takmer pre každého, dôležitá je kontrola u lekára

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Počasie vonku nie je na Slovensku v posledných dňoch veľmi na kúpanie. Sú ale ľudia, ktorí si povedia, že je to skvelý čas na to, ísť si zaplávať. Jedným z nich je aj Martin Krakovský, člen občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede.

Čo vás priviedlo k tomu - stať sa ľadovým medveďom?

Začal som otužovať ešte na Liptove u nás, keď som mal 19 rokov. Vždy som sa rád kúpal v rieke Váh. Keď teploty klesli, vždy som si hovoril ako to asi zvládne moje telo. Bol to taký krátky minútový, možno dvojminútový pobyt. Nebolo to zlé a človek po vyjdení z vody mal pozitívne endorfíny a dobrý pocit. Približne desať rokov dozadu som v Bratislave spoznal pár kamarátov, ktorí sa tiež venovali otužovaniu a popri nich aj ľudí z občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede. V podstate posledných desať rokov to robím kontinuálne. Človek pláva po celý rok a ani tie zimné mesiace neodradia, tak tomu hovorím.

Čo vám dalo otužovanie, zmenilo sa niečo vo vašom živote?

Kondícia a imunita je určite silnejšia ako keby som sa otužovaniu nevenoval. A keď zoberiem posledný pandemický rok, plavárne sú zatvorené a ja som pravidelne dva trikrát do týždňa chodil na plavárne. V podstate od marca som otužovanie pretavil aj do pravidelného plávania v jazerách a riekach. Posledný rok sa tomu pravidelne venujem a trikrát do týždňa plávam v Dunaji. 

Aj teraz v tomto počasí? 

Aj teraz v tomto počasí. Chodíme väčšinou v pondelok, stredu a v sobotu. Či je teplo, či je zima, či svieti slnko alebo nie, vždy pravidelne ideme na takých 15 až 18 minút a zaplávame si podľa sily prúdu až do dvoch kilometrov. 

V podstate voda je stále rovnaká...

Voda je rovnaká, človek cíti tú bolesť. Otužovanie sa začína pri teplote pod desať stupňov, to je takzvané zimné plávanie. A keď nám klesne pod štyri stupne, tak je to už ľadová voda a to je ľadové plávanie. To je už väčšia výzva, lebo človeka začínajú bolieť aj svaly a kosti, o ktorých nevie, že ich má. 

Zajtra má byť -5 stupňov, pôjdete? 

Zajtra nie, chystám sa dnes. Chodíme v tú stredu a do soboty možno teplota ešte klesne. Mali sme tu polku januára, kedy teploty tiež klesli a voda oscilovala okolo 1,5 stupňa. Samozrejme, tiež sme chodili trikrát do týždňa. Neodradilo nás to. 

Je otužovanie pre každého? 

Je pravda, že otužovanie získalo posledné roky veľmi na popularite. Či už je to štandardné otužovanie alebo plávanie, alebo metóda Wima Hoffa, ktorá tiež spopularizovala otužovanie. Myslím si, že v zásade otužovanie je šport ako každý a pred každým športom by možno mal človek navštíviť lekára, aby posúdil jeho zdravotný stav. Plávanie ako také je veľmi pozitívne pre každého, ale plávanie v studenej vode, respektíve otužovanie môže pri niektorých ochoreniach spôsobovať opačný efekt. Každý rok by mal človek navštíviť svojho lekára a prediskutovať svoj zdravotný stav. Ale v zásade, 95 percent ľudí môže otužovať. 

Ako sa človek má začať pripravovať? 

Prípravná fáza závisí individuálne od každého. Vidíme to aj v lete, že voda môže mať 26 stupňov a vidíme ľudí, ktorí vchádzajú do vody päť minút. Po kolená, po pás, po prsia a to je len tým spôsobené, že teplota vzduchu je 35 a teplota vody je 21. Desaťstupňový rozdiel a človeku sa zdá, že voda je chladná a pritom je skvelá. Vždy to závisí individuálne. Ja som nikdy nemal rád tie prípravné maniere. Vždy som vošiel do vody a neriešil som túto vec. Sú ľudia, ktorí skočia šípku a to tiež nie je veľmi dobré, aby hlava bola hneď vo vode a ochladená ako prvá, čo môže niekedy spôsobiť kolaps. Treba to vždy robiť s rozvahou a nejakým spôsobom poznať svoje telo skôr, ako človek vojde do vody. 

Ako s tým začať? 

Otužovať sa dá veľmi jednoducho. Kto chce vystaviť svoje telo telo chladu, môže začať spávať pri otvorenom okne. Ako druhá etapa môže byť, že si začne dávať vlažné až studené sprchy. Tretia etapa môže byť, že pláva v auguste, pláva v septembri, voda sa ochladzuje a neprestane, pláva ďalej v októbri a novembri a keď si povie, že chcem byť otužilcom, tak pokračuje aj cez zimné mesiace. To je možno najprirodzenejšie, lebo máme ľudí, ktorí si povedia, že plával som v auguste - super. September, potom už bola studená voda a potom zbadá pár ľudí na prelome novembra decembra a idem do tej vody. A voda už nemá 20 stupňov, ale má dajme tomu desať. Je to veľký skok a niekedy je to aj výzva pre telo, či náhodou to dá a neochorie. Hovorím to tak - kto chce začať, nech pokračuje v plávaní od leta cez jeseň až do zimy. Keď voda klesne pod desať stupňov, keď sa začína otužovanie, tak mu telo dá odpoveď, či je to pre neho. Respektíve je to aj o mentálnej sile, či ho hlava vo vode udrží alebo hneď po pár sekundách vybehne. 

Aký je rozdiel medzi športovým a amatérskym otužovaním? 

Rozdiel medzi rekreačným a športovým otužovaním je v tom, že akýkoľvek pobyt v chladnom vzduchu (beh, chôdza, cyklistika, spánok pri otvorenom okne), sa musí človek naobliekať. Ak sa menej oblečie, postupne predlžuje pobyt na chladnom vzduchu a športové otužovanie je v podstate plávanie vo vode pod 10 stupňov. 

A to sa dá? 

Dať sa to dá, závisí to od štýlu. Prsia sú také najjednoduchšie. Človek má obavu vojsť do vody ako takej a nie to ešte ponárať hlavu. Väčšina aj našich členov väčšinou pláva prsia. A sú aj členovia pokročilejší, ktorí plávajú kraul. Patrím aj ja medzi nich. Keď som chcel niekedy ku koncu otužileckej sezóny, keď voda mala 12,13,15 stupňov, fajn, idem plávať, ponoril som tvár a spravil som desať až pätnásť záberov, hovorím si - na tvár mi je zima. Ďalší rok som vyskúšal, že od septembra som vždy dal 15,20,30 záberov v ľadovej vode, tvár si zvykla a keď zrazu voda mala 15 stupňov, bez problémov som plával kraulom vkuse.

Desatoro otužilcov

  • Cti fair play
  • Cti svojho predsedu a skúsenejšieho otužilca
  • Akceptuj, že jediným výstrojom otužilca sú plavky, čapica a plavecké okuliare
  • Zahrievaj sa pohybom a teplým nápojom, plávaj aspoň dvakrát do týždňa (nie viac ako trikrát)
  • Nikdy neplávaj sám
  • Nepreceňuj svoje sily, aby si niečo dokázal sebe alebo iným
  • Nezneužívaj otužovanie na predvádzanie sa
  • Otužovanie kombinuj s iným športom
  • Pravidelne konzultuj tvoj zdravotný stav s lekárom/najmenej raz za rok absolvuj komplexnú prehliadku

Súvisiace články