Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Odvolanie ministerky Dolinkovej: Poslanci na to majú odlišné dôvody
Zdielať na

Odvolanie ministerky Dolinkovej: Poslanci na to majú odlišné dôvody

BRATISLAVA / Po prvý krát v tomto volebnom období bude zrejme čeliť odvolávaniu ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Celá opozícia sa však pod návrh nad mimoriadnu schôdzu parlamentu nepodpíše. Po boku hnutia Slovensko, KDH a PS chýbala Saska. Podľa liberálov je časť dôvodov farizejských. Svoje hlasy vraj dodajú len ak bude debata vecná.

Ministerka zrušila zmluvu s firmou, ktorá projektovala Rázsochy

"Svojimi krokmi navyše hneď od začiatku vlády poškodzuje pacientov a zvýhodňuje finančné skupiny," povedal poslanec NR SR z hnutia Slovensko Marek Krajčí. "Myslíme si, že ministerka svojim konaním ohrozuje peniaze z plánu obnovy," doplnil poslanec NR SR za PS Oskar Dvořák. "Pani ministerka Dolinková zrušila zmluvu s firmou, ktorá projektovala Rázsochy, a tak definitívne odpísala tento projekt," zhodnotil poslanec NR SR za KDH František Majerský. "Je to paradoxné, že práve vy, ktorí ste chodili na toto stavenisko a hovorili ste presne to, čo hovoríme my teraz, idete toto rozhodnutie znova zmeniť, " dodal poslanec NR SR za KDH Peter Stachura.

"Musela som pri tomto flagrantnom zlyhaní týchto pánov konať okamžite a hľadala som to najlepšie a najefektívnejšie riešenie. Ide o úbohé politikárčenie a zúfalstvo pána Krajčího a Dvořáka, ktorí pre Rázsochy neurobili nič, keď mohli. Svedčí o tom aj postoj opozičnej strany SaS," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Iné dôvody vidia poslanci SaS

Úplne inak ale dôvody na odvolanie ministerky vidia poslanci SaS, ktorí tentokrát vedľa kolegov nestáli a odmietajú, že by obhajovali koaličnú ministerku zdravotníctva. "My presne hovoríme, aké pochybenia ministerka urobila. Ale určite to nie je meškanie plánu obnovy odolnosti alebo to, že umožní vzniknúť nemocniciam v regiónoch. A nehovoriac o tom, keď vieme, čo je za tým. Ale nedivte sa mi, že sa nepostavím vedľa týchto ľudí, ktorí to celé spôsobili," vyhlásila poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková. "My nevidíme dôvod, prečo máme kritizovať rozhodnutie ministerky postaviť novú univerzitnú nemocnicu v Ružinove, keďže sme to tvrdili už v roku 2022," ozrejmil poslanec NR SR za SaS Tomáš Szalay.

Dôvodom prečo KDH tlačí na odvolanie ministerky a útočí na SaS je podľa nich vyhláška, ktorou sa snaží Dolinková od jesene presadiť v koalícii. A to, aby bolo možné ženám ponúknuť aj neinvazívnu formu interrupcie. "Strana SaS sú špecialisti na rozbíjanie buď koaličnej alebo opozičnej politiky. Úplne štandard by bol, keď nesúhlasím alebo nie sme úplne doma v tých vašich argumentoch, byť ticho. Ale nie, že si zvolám tlačovku," dodal Krajčí. 

"Opozičná strana ide obhajovať koaličnú ministerku zdravotníctva, keď sama vidí jej zlyhanie," podotkol Majerský. "Sme opozičná strana, ale nechcite od Sasky, aby to bolo kvôli medikamentóznej interrupčnej tabletke, čo je pravý dôvod, prečo to KDH a OĽANO zvolávajú. A už vôbec nie, aby to bol boj za rozkradnuté zdravotníctvo," doplnila Cigániková. Návrh na mimoriadnu schôdzu chce opozícia vyzbierať do konca týždňa.