Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
BANKY: Úvery na bývanie ku koncu februára vzrástli o niečo viac ako desať percent
Zdielať na
Noviny.sk

BANKY: Úvery na bývanie ku koncu februára vzrástli o niečo viac ako desať percent

BRATISLAVA - Stav úverov na bývanie vzrástol aj vo februári. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska (NBS), ku koncu druhého mesiaca to bola suma 30,781 mld. eur pri medziročnom zvýšení o 10,1 %. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej patrí zadlžovanie sa slovenských domácností medzi najrýchlejšie v rámci EÚ. Dôvodom je priaznivá situácia na trhu práce, rastúce mzdy a nízke úrokové sadzby z úverových produktov. "U nás zadlženosť podporuje aj fakt, že našinci zväčša chcú vlastniť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú," konštatuje analytička.

Práve z dôvodu rastúcej zadlženosti začala NBS postupne od júla 2018 zavádzať prísnejšie pravidlá pre poskytovanie úverov. Ich cieľom je dosiahnuť, aby slovenské domácnosti neboli príliš zadlžené v porovnaní s ich príjmami a aby sa predišlo problémom so splácaním úverov v prípade, keď sa zvýšia úrokové sadzby, s čím treba podľa Glasovej počítať. NBS zaviedla prísnejšie opatrenia aj preto, aby zmiernila dopad spomaľovania ekonomiky na domácnosti.


Aktuálne v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu niektoré banky dočasne obmedzujú hypotéky a spotrebné úvery. Prestali akceptovať niektoré príjmy, zastropovali maximálnu výšku poskytovania úveru a podobne. "Ak majú banky pochybnosti o tom, či dlžník bude schopný riadne splácať, najmä z dôvodu, že napríklad čoskoro môže prísť o prácu, tak je ich ochota poskytnúť mu úver samozrejme omnoho nižšia," povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. No sú aj banky, ktoré sa rozhodli klientom vyjsť v ústrety nad rámec bežných postupov. Možnosti by si mal každý overiť vo svojej banke.

Ďalšie obmedzenia podľa projektovej riaditeľky v spoločnosti FinGO.sk Kataríny Kostkovej je ťažké predpokladať. "Banky si robia momentálne podrobnejšie štatistiky portfólií a je možné, že s predlžovaním trvania pandémie prídu aj ďalšie obmedzenia v záujme prežitia bánk z pohľadu riadneho a včasného splácania úverov zo strany klientov. Nemyslím si, že tieto obmedzenia budú nejako trvalé, a po skončení pandémie a uplynutí nejakej stabilizačnej doby sa opäť tieto príjmy stanú akceptovateľnými pre banky na financovanie. A prioritu prežitia z pohľadu banky zase preváži priorita financovania potrieb a spotreby klientov," dodala Kostková.


Za posledných vyše desať rokov objem úverov na bývanie výrazne stúpol, v roku 2009 to pritom nebola ani suma 10 mld. eur. Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie postupne začali nahrádzať klasické hypotéky. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Najčítanejšie