Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúzsky prezident zrušil plán na zvýšenie dane z palív
Zdielať na
Noviny.sk

Francúzsky prezident zrušil plán na zvýšenie dane z palív

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron zrušil plán na zvýšenie dane z palív pre obavy z nových násilností po týždňoch celoštátnych protestov a najhorších výtržností v Paríži za celé desaťročia. Macron sa v stredu rozhodol "zbaviť sa" tejto dane naplánovanej na budúci rok, povedal pre agentúru Associated Press predstaviteľ prezidentskej kancelárie.


Rozhodnutie prezidenta Macrona má následky aj mimo Francúzska, keďže zvýšenie dane z palív bolo súčasťou jeho snahy o zníženie využívania fosílnych palív vo Francúzsku s cieľom znížiť skleníkové plyny a pomôcť spomaleniu zmeny klímy. Zrušenie dane je úderom širšiemu úsiliu v boji proti klimatickým zmenám a zároveň ide o varovanie iným svetovým lídrom, ktorí sa snažia robiť to isté.


Predseda francúzskej vlády Edouard Philippe poslancom povedal, že táto daň už nie je zahrnutá do rozpočtu pre rok 2019. Premiér dodal, že vláda je "pripravená na dialóg". O rozpočte sa síce môže počas roka znova vyjednávať, ale vzhľadom na rozsah protestov Macron pravdepodobne myšlienku dodatočnej dane na palivá tak skoro neoživí.

Najčítanejšie