Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po referende o brexite vzrástol záujem o írske pasy dvojnásobne
Zdielať na

Po referende o brexite vzrástol záujem o írske pasy dvojnásobne

Zdroj: Profimedia

DUBLIN / Dopyt po írskych pasoch sa po júnovom referende, v ktorom si Briti odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie, medzi obyvateľmi Anglicka, Škótska a Walesu zdvojnásobila. Žiadosť o občianstvo Írskej republiky ich od začiatku júla do konca septembra podalo vyše 21 000.

Počas troch mesiacov, ktoré uplynuli od britského ľudového hlasovania, podalo žiadosť o írske občianstvo 21 549 Angličanov, Škótov a Walesanov. V rovnakom období minulého roka to pritom bolo len 10 959.

Počet žiadostí obyvateľov Severného Írska, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, sa medziročne zvýšil z 9 401 na 15 757. Pravidlá sú pre nich ale iné než pre ľudí zo zvyšku ostrovnej monarchie, írske úrady ich preto uvádzajú v štatistikách oddelene. Ľudia narodení v Severnom Írsku majú právo na írsky pas automaticky.  

Nárok na občianstvo

Briti z Anglicka, Škótska a Walesu majú na írske občianstvo nárok v prípade, ak preukážu, že aspoň jeden z ich rodičov či prarodičov pochádzal z Írska. Podľa niektorých odhadov tak má právo na írsky pas asi desať percent Britov. 

​Ani viac než tri mesiace po referende nie je úplne jasné, ako budú po takzvanom brexite obyvtaelia Spojeného kráľovstva ďalej žiť či pracovať v Európskej únii. Záujem o občianstvo iných členských krajín po hlasovaní prudko vzrástol. Briti žiadajú o občianstvo Nemecka, Belgicka, Španielska, Portugalska, Švédska či Cyprusu. Niektoré z týchto štátov majú zákonné ustanovenia, ktoré umožňujú cudzincom s koreňmi v danej krajine ľahšie získať ich občianstvo. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy