Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Financial Times: Trápna V4 ťaží z Európskej únie
Zdielať na

Financial Times: Trápna V4 ťaží z Európskej únie

Zdroj: SITA

LONDÝN / Za trápne britský denník Financial Times označil vo svojom článku o rozporoch vo vnútri Európskej únie pred septembrovým summitom v Bratislave krajiny Vyšehradskej štvorky. Podľa neho ťažia z členstva v organizácii, ale usilujú o ochromenie jej inštitúcií. Stredoeurópske štáty sa sťažujú, že západoeurópske krajiny s nimi zachádzajú ako s členmi druhej kategórie.

Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko podľa britského Financial Times na jednej strane netvrdia, že by im bolo lepšie mimo Úniu, tak ako zástancovia brexitu v Británii. Neznášajú ale miešanie sa Bruselu do svojich vnútorných záležitostí, rovnako ako pokusy zaviesť celoúnijné riešenie proti ich vôli, ako ukázali spory okolo migračných kvót, píše denník.

"Klaďte to za vinu nášmu komunistickému dedičstvu... Nemáme radi, keď sa politika určuje inde a potom je nám povedané, že ju musíme urobiť," cituje Financial Times nemenovaného ministra jednej z krajín V4.

Padli nádeje

Denník poukazuje na to, že pred vstupom do EÚ vlády stredoeurópsky krajín preháňali výhody členstva, ale po finančnej kríze z roku 2008 padli nádeje, že rýchlo doženú západné štáty. Grécky krach a migračná kríza potom obnažili nedostatky európskeho projektu. 

"Ukázalo sa, že nevesta nie je taká krásna, ako sa sľubovalo," cituje denník Otíliu Dhando z politologického ústavu Teneo Intelligence. "Európska únia je pravdepodobne to najlepšie, čo si (občania EÚ) dokážu predstaviť. ide o to, že nie sú nijak zvlášť optimistickí ohľadne skutočnosti, ktorú vidia práve teraz," dodala. 

Zoskupenie V4 usiluje o voľnejšie usporiadanie Únie, ktoré by spočívalo v spolupráci metropolami s niektorými právomocami, ktoré by sa vrátili členským štátom. A inštitúcie so sídlom v Bruseli by boli silne obmedzené. Lenže rozdielne záujmy medzi samotnými štátmi V4 sú prekážkou pre dohodu o akomkoľvek podobnom pláne, súdi Financial Times. 

Radikalizácia Maďarska a Poľska

Bojovnosť maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý na protiúnijnej rétorike buduje svoje postavenie, a najvplyvnejšieho muža v Poľsku Jaroslawa Kaczyńského podrobuje súdržnosť krajín V4 veľkej skúške. 

"Poľsko a Maďarsko sa stále viac radikalizujú," povedal podľa Financial Times významný slovenský činiteľ. "Vyšehrad je veľmi užitočné fórum. Ale stále viac sa musíme dištancovať od Budapešti a Varšavy, keď rétorika nie je užitočná," upozornil. 

Medzitým predstavitelia Českej republiky podľa Financial Times reagovali na zvýšenú kritiku v Bruseli zo strany Varšavy a Budapešti častými cestami do Berlína, aby upevnili svoj vzťah zo strachu, že s takou kritikou budú spojovaní. 

Protieruópske emócie ale využil ako slovenský premiér Robert Fico pred marcovými voľbami, tak vo svojich prejavoch aj "populistický, ale populárny český prezident Miloš Zeman," poznamenal denník. 

Podľa šéfa budapeštianskeho politologického ústavu Political Capital Petera Kreka sa hrajú stredoeurópski politici na veštcov, aby potom mohli poukazovať na to, že pred problémami varovali, ale že EÚ nereagovala a tak ju Británia opúšťa. Majú tak viac argumentov pre požadované zmeny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy