Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarsko požiadalo krajiny V4 o pomoc na hraniciach so Srbskom
Zdielať na

Maďarsko požiadalo krajiny V4 o pomoc na hraniciach so Srbskom

VARŠAVA / Maďarsko na summite V4 v poľskej Varšave požiadalo svojich partnerov o pomoc s ochranou svojej srbskej hranice. Slovenský premiér Robert Fico ju prisľúbil.

Na poľskom summite krajín V4 maďarský premiér oficiálne požiadal Slovensko, Českú republiku a Poľsko o pomoc s ochranou svojej južnej hranice pred nelegálnou migráciou.

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po približne hodinovom rokovaní potvrdil, že s pomocou súhlasil. "Myslím si, že môžeme spoločne skonštatovať, že doterajšia spolupráca medzi Maďarskom v tomto duchu bola veľmi prospešná. Je to len vec technických parametrov a detailov. Slovenská vláda je pripravená opäť v rámci možností pomôcť," povedal Fico.

Dodal, že ochranu schengenského priestoru považuje za mimoriadne dôležitú. "V tomto sa môže maďarská vláda na našu pomoc spoľahnúť," dodal Fico.

Dôvera v Úniu

Premiéri sa zhodli, že Európska únia po britskom referende o zotrvaní v Európskej únie nie je globálny hráč, ale regionálny. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána je potrebné vrátiť ľuďom dôveru v Úniu.

"Vítam, že sme mohli hovoriť o téme, ktorá nás všetkých trápi. To je hľadanie odpovede na otázku, čo chceme ponúknuť občanom zostávajúcich 27 krajín, aby myšlienka európskeho projektu zostala naďalej atraktívna,“ povedal Fico. 

Podľa neho odpoveď na túto otázku musí zahŕňať aj to, že Únia by mala zdôrazniť svoje silné stránky a úspechy, ale zároveň zareagovať na chyby, ktoré urobila. Táto nová ponuka musí byť podľa Fica dostatočne atraktívna aj pre tých, "ktorí strácajú dôveru v európsky projekt“.

Opäť globálny hráč

Premiéri sa pred neformálnym summitom Euróspkej únie v Bratislave stretnú ešte raz, na prelome augusta a septembra. Konkrétny termín zatiaľ nie je známy. Na tomto stretnutí by sa mali podľa maďarského premiéra Viktor Orbána zaoberať práve tým, ako z Únie opäť urobiť globálneho hráča.

Na mieste bol redaktor Richard Juriš:

Najčítanejšie správy