Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajti si posvietili na hľadačov pokladov. Nájdené artefakty ich môžu dostať do väzenia
Zdielať na

Policajti si posvietili na hľadačov pokladov. Nájdené artefakty ich môžu dostať do väzenia

CÍFER / V Cíferi pri Trnave je významné nálezisko z rímskej doby. Táto známa lokalita je lákadlom pre hľadačov pokladov. Polícii sa podarilo prichytiť pri čine dvoch mužov s detektormi kovov. Podľa archeológov ide o obrovský úspech.

Obec Cífer je známa lokalita z Rímskej doby, v ktorej sa ešte stále nachádzajú veľmi vzácne artefakty. Orbou sa dostávajú na povrch historické predmety, ktoré sa počas dlhodobého prieskumu nepodarilo nájsť.

"Nájdená spona z rímskej doby je datovaná do tretieho a štvrtého storočia, čiže je staršia ako 1500 rokov. Okrem individuálnych hľadačov archeologických nálezov, operujú na Slovensku, ale aj v iných štátoch organizované zločinecké skupiny, ktoré rabujú archeologické náleziská sofistikovanými metódami," uviedol archeológ Matúš Sládok. Tieto skupiny údajne používajú vysielačky a nočné videnie. "Sú štrukturovaní, vyvážajú ich a predávajú anonymne na internete," dodal archeológ. 

Vykrádačov najviac zaujímajú kovové nálezy, ktoré sa dajú dobre speňažiť. "Najmä rímske mince bronzové, strieborné a zlaté a bronzové spony, s ktorými sa obchoduje na čiernom trh," upresnil Matúš Sládok. Policajtom sa počas jednej z kontrol v tejto lokalite podarilo prichytiť pri čine dvoch páchateľov s detektormi kovom. "Pre prečin znehodnocovania a poškodzovania archeologického dedičstva hrozí v zmysle zákona trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ Trnava. "Síce boli prichytený kúsok od národnej kultúrnej pamiatky, ale ak by boli chytení priamo na nej tak im hrozí až 10 rokov väzenia," dodal archeológ. Podľa pamiatkového zákona hrozí vykrádačom finančná pokuta až do výšky 200-tisíc eur.

"Vyšetrovateľ obvinil v prípade dve osoby, uznesenie zatiaľ nie je právoplatné, preto k prípadu nemôžeme poskytnúť bližšie informácie," informovala hovorkyňa KR PZ Trnava- 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy