Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
PREPIS ROZHOVORU: Kapitán riadil evakuáciu lode z brehu!
Zdielať na

PREPIS ROZHOVORU: Kapitán riadil evakuáciu lode z brehu!

Údajne až 49 minútach po havárii sa na poškodenej lodi Kosta Konkordia ozvalo - no dobre, tak vyhláste stav núdze. Je smutné, že prvý kto nehodu ohlásil pobrežiu bol jeden z pasažierov. Kapitán nielenže nebol na žiadnu komplikáciu pripravený, odmietal asistovať pri záchrannej akcii a z lode skutočne utiekol. Na verejnosť sa dostala nahrávka konverzácie medzi kapitánom lode a šéfom pobrežnej hliadky a zásahu. Tu jej jej prepis.

Kapitána plavidla po zverejnení audionahrávky s pobrežnou hliadkou považujú za zbabelca a klamára. Jeho nezáujem o pasažierov na lodi je skutočne zarážajúci. Francesco Schettino v rozhovore so šéfom pobrežnej hliadky rozprával takým unudeným tónom, akoby sa na výletnej lodi nič nestalo. Pritom jeho plavidlo smerovalo ku dnu so sedemmetrovou trhlinou. 

Prepis nahrávky

pobrežná hliadka: "Vy ste skočili do vody?"
kapitán: "Nie, opustil som palubu a dozerám na evakuáciu z brehu."
pobrežná hliadka:
"Vráťte sa na palubu. Vráťte sa na loď a koordinujte záchranárske práce. Musíte mi povedať, koľko je tam ľudí, koľko žien a koľko detí. Musíte organizovať záchranu. Vráťte sa po záchrannom rebríku naspäť na palubu a koordinujte evakuáciu."
kapitán: "Nie, nie. Dozerám na brehu na príchod posíl."
pobrežná hliadka: "Čo to robíte? Utekáte od záchrnných prác? Kapitán, na to je zákon a teraz velím ja. Vy ste práve opustili loď. Už sme našli prvých mŕtvych."
kapitán: "Koľko?"
pobrežná hliadka: "To by ste nám mali povedať skôr vy! Čo práve teraz robíte? To idete akože domov? Potrebujeme vedieť počet ľudí na palube a ich stav!"
kapitán: "Dobre, vraciam sa tam!"

Kapitán je momentálne vo väzbe

Kapitán Francesco Schettino je v súčasnosti vo väzbe, obvinený z neúmyselného zabitia, stroskotania lode a jej opustenia. Zvuková nahrávka odráža chaos a zmätok počas minút po tom, ako Costa Concordia v noci z piatka na sobotu narazila na skalu pri ostrove Giglio a prevrátila sa na bok.

Na jej palube sa v tom čase nachádzalo 4200 cestujúcich. O život prišlo najmenej 11 ľudí, 24 je stále nezvestných. Pobrežná stráž na ostrove Giglio uviedla, že nemôže potvrdiť autenticitu nahrávky. Odmietla pritom, že by záznam poskytla novinám.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy