Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pápež sa vo vianočnom požehnaní prihovoril Slovákom
Zdielať na
Zahraničie

Pápež sa vo vianočnom požehnaní prihovoril Slovákom

Pápež Benedikt XVI. počas tradičnej nočnej omše vyzval ľudí, aby sa odpútali od konzumnej spoločnosti a pýchy liberálneho myslenia. Na pravé poludnie potom vo Vatikáne predniesol tradičné vianočné požehnanie Urbi et Orbi. Prihovoril sa aj veriacim na Slovensku...

Benedikt XVI. predniesol svoje vianočné posolstvo a udelil požehnanie Mestu a svetu (Urbi et Orbi) na vatikánskom Námestí svätého Petra. Pápežov príhovor zaznel z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra. Benedikt XVI. v posolstve Mestu a svetu vyzval k ukončeniu násilia v Sýrii, k mierovému dialógu na Blízkom výhode aj k pomoci utečencom z Afriky.

"Uprime opäť svoj zrak na betlehemskú jaskyňu, na dieťa, od ktorého očakávame, že bude našou spásou! Ono prinieslo svetu univerzálny odkaz zmierenia a pokoja," povedal 84-ročný pápež pred desaťtisícmi pútnikov a turistov.

Na Slovákov nezabudol

Vo svojom posolstve opäť poukázal na potrebu oživenia mierových rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, nezabudol však ani na afrických Veľkých jazier, Južný Sudán alebo arabské krajiny, ktoré zasiahla tohtoročná vlna revolúcií.

Potom sa pápež začal prihovárať veriacim po celom svete. Nezabudol pritom ani na Slovákov. "Milosrdné a radostné vianočné sviatky," odkázal nám v príhovore. Aj tento rok si jeho slová pozreli či vypočuli desiatky miliónov ľudí po celom svete.

Polnočnou omšou proti konzumu

Už cez vianočný večer zazneli pápežové slová počas polnočnej omše vo Vatikáne. Na nej vyzval veriacich, aby sa odpútali od konzumnej spoločnosti a pýchy liberálneho myslenia. "Ak chceme nájsť Boha, ktorý sa zjavil ako dieťa, potom musíme zosadnúť z koňa nášho liberálneho myslenia, odhodiť svoje falošné hodnoty, našu intelektuálnu pýchu," povedal Benedikt XVI. počas omše.

84-ročný pápež, ktorý pravidelne kritizuje zameranie spoločnosti na hmotné statky na úkor duchovného rozjímania, prejavoval pri svojom príchode do chrámu svätého Petra vo Vatikáne znaky vysilenia. Vo vnútri baziliky sa musel presúvať pomocou pohyblivej rampy. Tak chcel šetriť svoje sily.

Komerčné Vianoce

"Vianoce sa stali komerčnými sviatkami," povedal tiež v priebehu omše pápež. Tej sa stále vraví polnočná, aj keď niekoľko rokov sa kvôli väčšiemu pohodliu starnúceho najvyššieho predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi koná o dve hodiny skôr. Benedikt XVI. zároveň vyzval 1,1 miliárd katolíckych veriacich, aby "sa modlili za to, aby sa zjavil lúč Božieho dobra všetkým, ktorí musia Vianoce tráviť v chudobe, útrapách či ako utečenci."

sita

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy