Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Česi chcú pomenovať letisko v Prahe po Havlovi (†75)
Zdielať na

Česi chcú pomenovať letisko v Prahe po Havlovi (†75)

Myšlienku, aby sa pražské letisko Ruzyň volalo po Václavovi Havlovi, podporilo 30 000 ľudí. S nápadom prišiel režisér a producent Fero Fenič. Tento nápad podporil aj exprezidentov brat Ivan.

"K tomuto nášmu návrhu nemá jeho rodina výhrady," napísal Fenič v tlačovej správe. Havlov brat Ivan so ženou dokonca text výzvy podporili aj podpisom. Pražský primátor Bohuslav Svoboda už počiatkom týždňa uviedol, že rada mesta by návrh podporila. Rozhodnúť ale nemôže, letisko totiž patrí štátu. 

Podľa českého internetového portálu novinky.cz, pod textom výzvy sú podpoísaní napríklad herci Jiří Bartoška, Jiří Lábus, moderátor Marek Eben, scnénarista Zdeněk Svěrák, speváčka Marta Kubišová a iní známi českí umelci. 

Praha bola plná smútiacich ľudí

S Václavom Havlom sa Česi rozlúčili v piatok, 23. decembra, na poludnie. V celej republike sa na minútu zastavil život, a tri minúty zneli zvony zo všetkých kostolov po krajine.Takto to vyzeralo v piatok v Prahe. 

Multižánrový koncert

Večer vyvrcholil štátny smútok multižánrovým koncertom v pražskej Lucerne. Vystúpili tam Dan Bárta, David Koller, Tata Bojs či The Plastic People of the Universe. 

Práve pražskú undergroundovú kapelu The Plastic People of Universe chcú prilákať aj organizátori bratislavského spomienkového koncertu. Ten sa má konať v utorok - 27. decembra na Námestí SNP.

Václav Havel_cigareta v ústach_čiernobiela foto

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy