Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prevoz jadrového nákladu sprevádzajú veľké protesty
Zdielať na

Prevoz jadrového nákladu sprevádzajú veľké protesty

Vlak s vyhoreným jadrovým palivom, ktoré má byť uložené v severo-nemeckom Gorlebene, sa zrejme dostane na francúzsko-nemecké hranice až v piatok.

Podľa zahraničných agentúr to naznačili francúzske aj nemecké bezpečnostné zdroje. Pôvodne sa s prejazdom hraníc počítalo vo štvrtok napoludnie.

Vlak vo štvrtok ráno prišiel do stanice vo francúzskom Rémily, približne 60 kilometrov juhozápadne od nemeckého mesta Saarbücken. V Rémily je údajne naplánovaná 24-hodinová prestávka.

Nemecká polícia je na všetko pripravená

Nemecká polícia z bezpečnostných dôvodov komentovať informácie o zastavení transportu. Polícia však ujistila verejnosť, že je na príjazd vlaku pripravená.

Už stredajší výjazd vlaku sa pokúsili zdržať protestujúci ekologickí aktivisti. S ďalšími podobnými komplikáciami sa počíta aj na nemeckom území. Úrady preto v minulosti už pri preprave vyhoreného paliva často menili harmonogram aj trasu transportu.

Pri protestoch zadržali aktivistov

V stredu pri potýčkach medzi protestujúcimi a políciou vo francúzskom Valognes, odkiaľ vlak vychádzal, boli zranené tri osoby a niekoľko demonštrantov bolo zadržaných. Zatiaľ čo vo Francúzsku bolo proti dvom tisícom nasadených 3000 policajtov, v Nemecku je v strehu až 19 000 príslušníkov poriadkových síl.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy