Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Provokácia? Bozkávajúci sa pápež, Sarkozy aj Obama
Zdielať na

Provokácia? Bozkávajúci sa pápež, Sarkozy aj Obama

Svetoznáma odevná firma Benetton šokuje! Provokačná reklamná kampaň pobúrila Vatikán aj Biely dom. Ten odsúdil zobrazenie prezidenta USA Baracka Obamu, ako sa bozkáva so svojimi náprotivkami z Venezely a Číny.

Nadviazal tak na kritické slová Vatikánu, ktorý dokonca zvažuje podniknutie právnych krokov proti autorovi fotomontáži. Odevná firma Benetton takto chcela vyzvať na zmierenie medzi svetovými lídrami. Biely dom však potvrdil, že aj v tomto prípade uplatňuje svoju "dlhodobú politku nesúhlasu s využívaním mena a podobizne prezidenta USA na komerčné účely". V podobnom duchu sa vyjadril aj Vatikán, podľa ktorého ide o "absolútne neprijateľné použitie obrazu svätého otca".

Fotomontáže znepriatelených svetových lídrov

Benetton v stredu v médiách a vo svojich predajniach po celom svete zverejnil fotomontáže znepriatelených svetových lídrov, ktorí sa bozkávajú. Benetton sa údajne inšpiroval legendárnym gestom niekdajšieho lídra Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva a vtedajšieho lídra východného Nemecka Ericha Honeckera, ktorého Brežnev pobozkal na ústa.

Bozkáva sa aj Merkelová so Sarkozym

Medzi zobrazenými lídrami je aj Obama bozkávajúci raz svojho venezuelského náprotivka Huga Cháveza a potom čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa. Nechýbajú ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom či nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Benetton pôvodne chcel zverejniť aj Merkelovú bozkávajúcu sa s dnes už bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim, no nakoniec tak neurobil. Firma však nezabudla na lídrov Severnej a Južnej Kórey - a vodca Kim Čong-il tak bozkáva prezidenta Lia Mjung-paka.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy