Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyšetrovatelia priznávajú: JAK-42 s hokejistami čosi brzdilo...
Zdielať na

Vyšetrovatelia priznávajú: JAK-42 s hokejistami čosi brzdilo...

Experti z Medzištátneho leteckého výboru (MAK) konečne pripustili, že lietadlo s hokejistami mohlo mať problémy s brzdami.

Na lietadlo údajne pôsobila "akási dodatočná brzdiaca sila," kvôli ktorej mal stroj problémy vzlietnuť. MAK to bližšie nešpecifikoval, ale už skôr sa objavili špekulácie, že piloti zabudli lietadlo odbrzdiť. Oficiálni predstavitelia však dohady o "zatiahnutej parkovacej brzde" odmietli.

Ďalšie expertízy by túto domienku mali potvrdiť či vyvrátiť. "Lietadlo sa zo vzletovej a pristávacej dráhy neodlepilo. Fakticky vzlietlo až 400 metrov za koncom dráhy," konštatoval MAK. Dostalo sa do výšky 5 či 6 metrov, potom sa prudko naklonilo doľava a zrútilo sa do zeme. 

Neskúsení piloti

O tom, že sa posádka dopustila triviálnej chyby a pokúšala sa odštartovať s neodbrzdeným lietadlom, informoval pôvodne Moskovskij komsomolec. K nešťastiu údajne dopomohla aj skutočnosť, že kapitán Andrej Solomencov prenechal riadenie menej skúsenému Ževelovovi. 

Pri tragédii zahynulo 37 členov hokejového tímu Lokomotivu Jaroslavľ cestujúcich na úvodný zápas KHL do Minska a 7 členov posádky, vrátane slovneského hokejistu Pavla Demitru. Nešťastie prežil len palubný technik Alexander Sizov.

lifenews.ru

Súvisiace články

Najčítanejšie správy