Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Japonsko bojuje s tajfúnom Talas, zabil 25 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Japonsko bojuje s tajfúnom Talas, zabil 25 ľudí

V Japonsku vyčíňa tajfún Talas. Na konte má najmenej 25 mŕtvych a 50 nezvestných. Domy odplavili rieky alebo zasypali zosuvy pôdy. Živel zasiahol západnú časť krajiny v sobotu a dnes sa posúva na sever smerom nad more.

Japonský tajfún Talas má na svedomí už 25 mŕtvych a 50 nezvestných. Spôsobil záplavy a zosuvy pôdy. Ľudia s dáždnikmi sa v mestských uliciach brodili po kolená vo vode. Na pobreží krajiny vyčíňal v nedeľu ráno, priniesol so sebou okrem dažďa aj mohutný vietor s rýchlosťou 108 kilometrov za hodinu. Stred tohtoročného v poradí 12. tajfúnu sa posúval na sever cez Japonské more rýchlosťou najviac 20 km/h.

V noci na dnešok tajfún preletel nad ostrovom Šikoku a centrálnou časťou ostrova Honšú. Vzhľadom k pomalému postupu búrky meteorológovia varovali pred pokračujúcim silným dažďom a vetrom.

Zosuvy pôdy vo Wakajame už pochovali tri domy a päť ľudí je naďalej nezvestných. Štrnásťročnú dievčinu sa však podarilo z trosiek vytiahnuť živú. Sedem nezvestných je v neďalekej Nare. Ich domy odniesla rieka.

Reuters

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy