Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Japonské trosky v pohybe! Cez Pacifik sa plavia k odpadkovým ostrovom
Zdielať na

Japonské trosky v pohybe! Cez Pacifik sa plavia k odpadkovým ostrovom

Vedeli ste, že v Pacifiku existujú už dlhé roky obrovské ostrovy postavené z odpadkov? Že zhluk odpadu dosahuje rozmer niektorých stredoeurópskych štátov?! Tak presne smerom k nim putujú cez Pacifik aj 25 miliónov ton trosiek z japonského pobrežia, ktoré zmietlo 11. marca ničivé tsunami. Vedci varujú, že pre námornú dopravu aj podmorský život sú veľmi nebezpečné...

Autá, kontajnery, tisícky domov a ich vybavenie, trosky, rybárske lode, chladničky, predmety z dreva, plastu, gumy - toto všetko je odpad, ktorý z japonského pobrežia do mora zmietlo tsunami z tragických udalostí 11. marca. Odhadom ich je až 25 miliónov ton! Podľa francúzskej ekologickej organizácie Robin des Bois sa táto hora odpadkov dala vďaka morským prúdom do pohybu.

A krúžia Pacifikom rýchlosťou 8 až 16 kilometrov za deň! Podľa organizácie sa majú v priebehu roka dostať až k západnému pobrežiu USA, kde sa majú rozdeliť na dva zhluky odpadkov. Jeden sa vydá smerom na východ a pripojí sa k "ostrovu" tzv. Východnému pásu odpadu, druhý poputuje na západ k ostrovu tzv. Západnému pásu odpadu.

Celá cesta okolo severného Pacifiku by mala trvať desať rokov. A práve vzhľadom na to, čo prívalová vlna tsunami stiahla z japonskej pevniny, predstavujú trosky hrozbu pre životné prostredia aj námornú dopravu.

Prečo? Napríklad autá uvoľnia postupne do morskej vody olej a palivo, ďalšie odpadky uvoľnia chemikálie a pesticídy, plasty sa rozpadnú a vytvoria "plastický planktón" alebo "mikroplasty". Látky sa podľa organizácie môžu dostať do potravinového reťazca...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy