Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Atentátnik z Lockerbie umiera, Clintonová ho chce väzniť
Zdielať na

Atentátnik z Lockerbie umiera, Clintonová ho chce väzniť

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová požiadala novú lýbijskú vládu, aby znova poslala do väzenia Abdula Básita al-Mighrahího, ktorý je ako jediný odsúdený za podiel na atentáte na americké lietadlo nad škótskym Lockerbie v roku 1988.

Atentát si vtedy vyžiadal 270 mŕtvych. Mighrahí bol pred dvoma rokmi za sporných okolností prepustený zo škótskeho väzenia, s čím americká strana nesúhlasila. " Domnievame sa, že Mighrahí patrí za mreže, nemal byť oslobodený," prehlásil jeden z amerických predstaviteľov počas medzinárodnej konferencie v Lýbii.

Pôvodne americká administratíva v stredu zmiernila požiadavky amerických zákonodarcov na umiestnenie Mighrahího do väzenia s tým, že hlavným poslaním lýbijských povstalcov je stabilizácia krajiny.

Mighrahí bol zo škótkskeho väzenia prepustený pre zdravotné problémy. Podľa lekárskych posudkov trpel rakovinou prostaty a údajne mu ostávali tri mesiace života. V pondelok jeho rodina oznámila, že je v kóme a umiera vo svojom dome v Tripolise.

USA v ten istý deň oznámili, že ministerstvo zahraničných vecí požiadalo povstaleckú prechodnú národnú radu, aby prípad Mighrahího preskúmala. "Tento človek má krv na rukách a na svedomí životy nevinných ľudí. Kaddáfiho Lýbia ho považovala za hrdinu,. Veríme, že nová Lýbia, slobodná a demokratická bude odsúdeného teroristu vnímať inak," povedala hovorkyňa americkej diplomacie Vicotria Nulandová.

Spojené štáty nikdy neskrývali sklamanie nad prepustením atentátnika z Lockerbie, ktoré škótska vláda odôvodnila ako humanitárne dôvody. Jeho prepustenie, ktoré uskutočnila predchádzajúca britská vláda Gordona Browna, označila ako chybné aj súčasná vláda Davida Camerona.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy