Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Povstalci bozkávajú zem. V Tripolise vyhrali bitku
Zdielať na

VIDEO: Povstalci bozkávajú zem. V Tripolise vyhrali bitku

Povstalci vyhlásili víťazstvo v bitke o Tripolis. Hovorca povstaleckého velenia medzitým potvrdil, že bojovníci po obsadení základne a rezidencie nenašli nič, čo by nasvedčovalo prítomnosti Kaddáfího či jeho synov.

Líbyjskí povstalci po prvýkrát prenikli do opevnenej rezidencie vodcu Muammara Kaddáfího, keď sa im podarilo prelomiť prvú bránu. Informovala o tom televízia al-Arabíja. Momentálne je komplex je údajne v rukách povstalcov a krajinu oslobodia v priebehu 72 hodín. Tvrdí to líbyjský vyslanec pri OSN Ibráhím Dabbáší.

Predpoludním sa neďaleký hotel Rixos, v ktorom bývajú zahraniční novinári, otriasol po silnom výbuchu, po ktorom nasledovali zvuky rakiet a ťažkého delostrelectva. Boje pokračovali neďaleko hotela a nad mestom lietali lietadlá NATO. Pred hotelom, v ktorom býva asi 30 novinárov, stoja vojaci Kaddáfího režimu. 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) musela prerušiť evakuáciu asi 300 zahraničných občanov z líbyjského hlavného mesta Tripolis pre pokračujúce boje.

Syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf Islám, o ktorom opozícia v pondelok tvrdila, že ho zajala, je na slobode. V noci sa objavil v Tripolise so svojimi stúpencami.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy