Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia dovolila gangom priveľa, priznal premiér Cameron
Zdielať na

Polícia dovolila gangom priveľa, priznal premiér Cameron

Prvýkrát od soboty, kedy prepukli nepokoje a násilnosti v Londýne a ďalších mestách, sa posilneným policajným jednotkám darilo udržať pokoj. Na predmestí Elthamu došlo síce k stretu asi 150 mužov s policajtami, tým sa ale skupinu podarilo rozprášiť. Väčšina Britov podľa najnovších výskumov viní z výtržností práve rastúcu kriminalitu a vzmáhajúci vplyv gangov...

Členovia britského parlamentu museli vo štvrtok prerušiť svoje dovolenky a vrátiť sa do vlasti. Dôvodom je iniciatíva premiéra Davida Camerona, ktorý poslancov zvolal na mimoriadne rokovanie.

Ten sa venoval aj kritike, podľa ktorej bezpečnostné zložky na protesty nezareagovali adekvátne. Policajti sa podľa neho k výtržníkom správali ako k "narušiteľom verejného poriadku", namiesto toho k nim však mali pristupovať ako k "zločincom". "Pravdou je, že polícia čelila novej a jedinečnej výzve," pripustil britský premiér.

Nepokoje nemajú nič spoločné s politikou. Podľa Camerona útočníci nie sú žiadni demonštranti, ale obyčajní "zlodeji".

V Birminghame sa v stredu večer zišli stovky ľudí, aby si uctili pamiatku troch mužov. Zomreli po tom, čo do nich vrazilo auto počas hliadkovania a ochrany pred vandalmi. Podľa polície išlo o mužov vo veku 21 až 31 rokov a členov juhoázijskej menšiny. Polícia už zadržala 32-ročného podozrivého a prípad vyšetruje ako vraždu.

Počet zatknutých sa zvýšil na 1100 ľudí. Len v Londýne polícia zadržala 820 ľudí, 279 z nich už bolo obvinených. Britské médiá zverejňujú postupne fotografie zo záznamov z miest, kde sa rozbíjalo, pálilo a vykrádalo. Súdy nespali ďalšiu noc...

Podľa dnes zverejneného prieskumu spoločnosti YouGov si až 42 percent Britov myslí, že nepokoje súvisia s trestnou činnosťou, 26 percent si myslí, že sú jej dôsledkom. Väčšina viní z výtržností práve vysokú kriminalitu a vzmáhajúci vplyv gangov. Zároveň tretina opýtaných súhlasila s tým, aby boli proti výtržníkom použité zbrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy