Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Briti majú vandalov dosť, chystajú vodné delá a náboje
Zdielať na

Briti majú vandalov dosť, chystajú vodné delá a náboje

Pouličné nepokoje a násilnosti pokračovali v britských mestách už štvrtú noc, Londýn však po nasadení tisícov policajtov zostal pokojný. Výtržnosti zaznamenali v anglických mestách Manchester, Liverpool či Nottingham. Premiér David Cameron vyhlásil, že zvládnutie nepokojov je novou výzvou a vodné delá sú pripravené...

Veľká Británia sa ako organizátor budúcoročnej olympiády pripravovala napríklad na terorizmus. Vyčíňanie pouličných gangov je podľa premiéra Davida Camerona nová výzva, ktorú zvládnu. Povedal to v prejave zo sídla na Downing Street 10, ktorý sme vysielali naživo. Pripravené sú aj vodné delá a gumové náboje, ktoré môžu policajti kedykoľvek použiť.

V uliciach Londýna bolo až 16 tisíc policajtov. Mladí výtržníci preto podpaľovali autá, rozbíjali výklady a útočili na poriadkovú políciu v meste West Bromwichm pri Birminghame. Tam zničili aj reštauráciu známeho televízneho kuchára Jamie Olivera. Násilnosti zaznamenali aj v susednom Wolverhamptone a v Manchestri.

Prítomnosť pri násilnostiach sa nevyplatila nielen kameramanovi BBC a novinárovi z ďalšej televízie ITN. V Salforde na predmestí Manchesteru sa neznámi muži vlúpali do niekoľkých obchodov, zapálili autá aj jednu samoobsluhu. Rovnako skupina výtržníkov zaútočila na voz rozhlasu BBC. 

V centre mesta niekoľko stoviek ľudí bojovalo s políciou, rozbili množstvo výloh. "Sú to čisto a len kriminálnici, ktorí teraz behajú po slobode," vyhlásil policajný zástupca mesta Garry Shewan. "Nemajú dôvod demonštrovať, neobjavil sa žiadny spúšťací impulz." Polícia občanov varovala, aby si dobre premysleli, na ktorú stranu sa pridajú. Údajne majú k dispozícii nahrávky z kamier a dnes ráno pristúpia k zatýkaniu.

Do utorňajšej polnoci zatkla polícia už 47 ľudí. A počet má narastať. Manchester na severozápade Británie tak prežíva najväčšie násilnosti za posledných 30 rokov.

V Birgminghame zahynuli pod autom traja muži, ktorí chránili vlastnými telami mešitu. Polícia prípad zatiaľ vyšetruje ako vraždu, nespája ho s násilnosťami.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy