Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Slováci si v Británii uctili pamiatku parašutistov z operácie Anthropoid
Zdielať na

Slováci si v Británii uctili pamiatku parašutistov z operácie Anthropoid

LEAMINGTON SPA / V anglickom meste Leamington Spa si naši krajania žijúci v Spojenom kráľovstve pripomenuli 82. výročie smrti slovenského hrdinu operácie Anthropoid Jozefa Gabčika, ktorý spolu so svojim bojovým druhom Čechom Janom Kubišom spáchali 27. mája 1942 v pražskej Libni atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Vtedajší tretí muž v hierarchii nacistického Nemecka následne svojim ťažkým zraneniam podľahol.

​Po tomto čine začal na území Protektorátu Čechy a Morava masívny teror a zatýkanie s cieľom vypátrať atentátnikov. Nacistom sa po udaní podarilo nájsť československých parašutistov v ich úkryte v Pravoslávnom chráme svätého Cyrila a Metoda v Resslovej ulici v Prahe, kde tak 18. júna 1942 skončila životná púť Jozefa Gabčíka a jeho šiestich súputníkov. Ich hrdinskú smrť si uctila aj slovensko-česká komunita v anglickom meste Leamington Spa, ktoré bolo sídlom našich parašutistov počas druhej svetovej vojny. 

Slávnostného ceremoniálu pri pamätníku v tvare padáka, ktorému britské úrady udelili status národnej pamiatky a sú na ňom vyryté mená siedmich československých výsadkárov podieľajúcich sa na likvidácii Heydricha, sa zúčastnil tiež slovenský veľvyslanec v Londýne Róbert Ondrejcsák, pridelenec obrany SR vo Veľkej Británii Peter Sliacky, Českú republiku zastupovala veľvyslankyňa Marie Chatardová.

Spomienkovú akciu dlhodobo organizuje združenie potomkov československých veteránov Friends of the Czechoslovak Memorial Fountain a zúčastňujú sa na nej aj deti zo slovensko-českej školy vo Warwicku, zástupcovia miestnej samosprávy, či ďalší hostia.

Hrdinský čin československých parašutistov mal veľký ohlas vo svete a napriek strašným protiopatreniam nacistov sa zapísal do histórie. Aj na jeho základe Veľká Británia a Francúzsko odvolali svoj podpis pod Mníchovskou dohodou.

Pozrite si aj archívnu reportáž

Súvisiace články

Najčítanejšie správy