Polojasno
20°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Karlova univerzita sprístupní pietne priestory, kde sa vlani strieľalo
Zdielať na

Karlova univerzita sprístupní pietne priestory, kde sa vlani strieľalo

Zdroj: TASR

PRAHA / Filozofická fakulta Univerzity Karlovej sprístupní pietne priestory, v ktorej sa minulý rok v decembri strieľalo.

Pražská Filozofická fakulta Univerzity Karlovej sprístupní v piatok (24. 5.) dve zrekonštruované miestnosti a chodbu na štvrtom poschodí, kde minulý december strelec zavraždil 13 ľudí a ďalšia jeho obeť neskôr zomrela v nemocnici. Verejnosť bude môcť na mieste zapáliť sviečku, nechať odkaz alebo prejaviť sústrasť. Pietne priestory vznikli v spolupráci so spoločnosťou Ku koreňom, ktorá sa zaoberá prírodným pohrebníctvom.

Sprístupnenú chodbu lemujú kamene, mušle a sklenené misy s vodou, v ktorých sa nachádzajú plávajúce kvety. V interiéri bývalých posluchární sú taktiež nádoby s vodou, kde môže návštevníci umiestniť plávajúce sviečky. Rovnako budú mať možnosť vziať si túto vodu domov v malých fľaštičkách. Steny miestností zdobia nástenky a plátna, kde môže verejnosť zanechať odkaz.

Prodekan vyzýva na dôstojnosť

"Prenášajte si stoličky, zapaľujte sviečky, polievajte kamene vodou. Ide o pozvanie sa v tom priestore správať dôstojne, citlivo a aby každý mohol nejakým spôsobom vyjadriť svoje emócie, ktoré k tomu má," uviedol Martin Pehala, prodekan fakulty, podľa ktorého si každý človek môže zorganizovať pietne chvíle tak, ako uzná za vhodné.

Pravidlá tzv. Tichého miesta uvádzajú, že návštevníci by si v priestoroch nemali robiť záznamy na využitie v médiách. Pietu by mali vykonávať v tichosti, zakázané sú aj vlastné sviečky. Naopak, ľudia si môžu priniesť spomienkové predmety a uložiť ich do poličiek knižnice v jednej z miestností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy