Polojasno
20°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
V Jadranskom mori sa objavila nebezpečná ryba. Jej jed je stokrát silnejší ako kyanid
Zdielať na

V Jadranskom mori sa objavila nebezpečná ryba. Jej jed je stokrát silnejší ako kyanid

Zdroj: TASR

CHORVÁTSKO / V blízkosti ostrova Ceja na Istrii sa objavilo sedem najjedovatejších rýb na svete. Ide o druh štvorzubca striebropáseho. Ak by niekto túto rybu zjedol, mohol by okamžite zomrieť.

Jedného zo štvorzubcov sa rybárom podarilo vyloviť v zátoke Medulin. Na tom istom mieste ľudia predtým zahliadli sedem exemplárov tejto jedovatej ryby, informoval o tom web istra24. V minulosti sa táto ryba v Jadrane neobjavovala. Po prvýkrát sa dostala z Indického a Tichého oceánu do Stredozemného mora 18 rokov dozadu.

Nebezpečie spočíva v extrémne silnom jede tetrodotoxine, ktorým ryba disponuje. Ten môže spôsobiť zdravotné problémy aj smrť. U štvorzubca sa koncentruje v pohlavných žľazách, koži a pečeni. Jed je stokrát silnejší než kyanid. Smrť môžu spôsobiť už jeden či dva miligramy ryby a účinok neznižuje ani varenie či smaženie. 

Príznaky otravy

Prvé príznaky otravy prichádzajú zvyčajne 20 minút až 3 hodiny po jedle. Človek prestane cítiť končeky prstov, pery a nakoniec jazyk. Bolí ho hlava, potí sa a zužujú sa mu zornice. Paralýza rýchlo postupuje a zasiahne trup, končatiny aj dôležité orgány. 

Človek nemôže hovoriť, prehĺtať, stuhne mu tvár a objaví sa srdcová arytmia, nebezpečne sa zníži tlak. Jed zasiahne hlavne dýchacie cesty a človek sa začne dusiť. Toxín nijak nepostihuje mozog, takže si človek celý čas uvedomuje, že umiera.  Ak sa nepodarí postihnutého dostať včas do nemocnice, smrť zvyčajne nastane do 4-8 hodín. 

Čo sa dá robiť 

Jediné, čo lekári môžu pre otráveného urobiť, je podať mu aktívne uhlie, ktoré pomôže toxín absorbovať a pichnúť liek podporujúci funkciu centrálneho nervového systému. Potom sa už len dá človeka pripojiť na prístroje, ktoré mu pomôžu dýchať a snáď aj prežiť, tak dlho, kým jeho telo jed nevylúči. 

Okrem konzumácie je pre ľudí nebezpečný aj samotný dotyk

"Neodporúča sa to, môžu mať toxíny aj na koži, na ktorej majú ostne," uvádza pre denník Danas morská biologička Manda Papacová. Ak sa s rybou stretnete, kľúčové je nerobiť prudké pohyby a pomaly sa vzdialiť. 

"Vzhľadom k svojej dravosti a nedostatku prirodzených nepriateľov táto ryba negatívne ovplyvňuje biologickú rozmanitosť a predstavuje hrozbu pre rybolov, tým, že poškodzuje rybárske siete, aby získala korisť. Trhá návnady a háčiky," varovalo na sociálnej sieti Facebook Aquarium Pula.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy