Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Európska únia definitívne schválila akt o regulácii umelej inteligencie
Zdielať na

Európska únia definitívne schválila akt o regulácii umelej inteligencie

BRUSEL / Členské štáty Európskej únie dnes definitívne potvrdili nové pravidlá pre fungovanie umelej inteligencie. Informovalo o tom belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Akt o umelej inteligencii je podľa expertov prvým svojho druhu na svete a má potenciál ovplyvniť podobné normy v krajinách mimo EÚ.

“Zákon o umelej inteligencii je kľúčovým krokom vpred pre EÚ. Tento zákon nám umožní riadiť a využívať umelej inteligenciu tak, aby slúžila ľuďom a spoločnosti ako celku,” uviedol belgický štátny tajomník pre digitalizáciu a ochranu súkromia Mathieu Michel. Legislatíva nasleduje rizikový prístup, čo znamená, že čím väčšie riziko spôsobenia škody pre spoločnosť, tým prísnejšie sú pravidlá.

​Zákon stanoví globálny štandard

Je to prvý takýto zákon na svete a môže stanoviť globálny štandard pre reguláciu umelej inteligencie. ​Nariadenie zavádza klasifikáciu technológií podľa spôsobu využitia a nastavuje rôzne úrovne obmedzení podľa miery súvisiacich rizík. Niektoré systémy chce EÚ úplne zakázať, ďalšie nástroje ako algoritmy na rozpoznávanie tvárí budú podliehať silnej regulácii.

Nový zákon má za cieľ podporiť vývoj a prijatie bezpečných a dôveryhodných systémov umelej inteligencie na jednotnom trhu EÚ, a to nielen zo strany súkromných, ale aj verejných aktérov. Zároveň zabezpečuje dodržiavanie základných práv občanov EÚ a podporuje investície a inovácie v oblasti umelej inteligencie v Európe. Zákon o umelej inteligencii sa vzťahuje iba na oblasti podľa práva EÚ a poskytuje výnimky napríklad pre systémy používané výlučne na vojenské a výskumné účely.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy