Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
788. deň na Ukrajine:​​ Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených
Zdielať na

788. deň na Ukrajine:​​ Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených

KYJEV / Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených. Pri útokoch Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynulo podľa Ruska už 120 civilistov. ​Europoslanci podporili obchodovanie s Ukrajinou aj ochranu poľnohospodárov EÚ. ​Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva. ​Litva dodala Ukrajine obrnené transportéry M577.

Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených

Ruské dronové útoky v noci na utorok 23. apríla zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. Niekoľko obytných budov v meste ostalo poškodených a zachvátil ich požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sieti Telegram. Poškodených bolo najmenej 14 bytov, spresnila tamojšia samospráva.

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili zasa všetky drony, ktoré Moskva vypustila na Kyjev, uviedol na Telegrame šéf vojenskej správy hlavného mesta Serhij Popko. Dodal, že po útoku nehlásia žiadne škody ani zranenia.Nad južnou Mykolajivskou oblasťou boli zničené štyri drony vypustené Ruskom, informovalo ukrajinské námorníctvo. Úplný rozsah útokov na Ukrajinu nie je bezprostredne známy.

Pri útokoch Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynulo podľa Ruska už 120 civilistov

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov, informuje TASR na základe utorňajšej správy agentúry Reuters. Medzi obeťami na životoch je podľa gubernátora aj 11 detí, pričom ďalších 51 utrpelo zranenia, z ktorých viaceré si vyžadovali amputácie končatín. "Situácia je mimoriadne náročná. Útoky pokračujú. Ľudia naďalej umierajú," uviedol Gladkov vo videu na platforeme Telegram. Obyvateľov oblasti zároveň nabádal k ostražitosti počas osláv nadchádzajúcej pravoslávnej Veľkej noci. 

Ukrajinské sily útočili v poslednom roku na Belgorodskú oblasť viackrát, a to delostrelecky, dronmi či pomocou tzv. diverzantov, ktorí sa na územie Ruska pokúšali preniknúť z Ukrajiny a bojovať tam na strane ukrajinskej armády. Kyjev tvrdí, že má právo zasiahnuť územie Ruska. Zároveň však popiera, že by útočil na civilistov. Spojené štáty sa pritom obávajú, že cezhraničné útoky by mohli spôsobiť ďalšiu eskaláciu. Rusko označuje použitie západných zbraní pri útokoch v Belgorodskej oblasti za dôkaz, že Západ je už v podstate účastníkom vojny na Ukrajine.

​Europoslanci podporili obchodovanie s Ukrajinou aj ochranu poľnohospodárov EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR. V kocke to znamená, že clá a kvóty zostanú pozastavené na ukrajinský dovoz do júna 2025, že Európska komisia môže uložiť nápravné opatrenia v prípade narušenia trhu na úrovni EÚ alebo členského štátu a že rokovania s Ukrajinou o trvalej liberalizácii obchodu budú aj s úzkym zapojením členov europarlamentu.

Za predĺženie pozastavenia dovozných ciel a kvót na ukrajinské agrokomodity o ďalší rok, do 5. júna 2025, sa vyslovilo 428 poslancov, 131 bolo proti a 44 sa zdržalo hlasovania. Cieľom tohto kroku je podporiť Ukrajinu uprostred pokračujúcej ruskej agresie.

​Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg. "Európania vedia, že z našej strany príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď," povedala pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. Uviedla, že Rusko už pripravilo legislatívu na odvetné opatrenia. Nešpecifikovala, o aké odvetné opatrenia pôjde, ale vyhlásila, že Európa "stratí viac ako my". 

Po tom, ako prezident Vladimir Putin v roku 2022 poslal vojakov na Ukrajinu, Spojené štáty a ich spojenci zakázali transakcie s ruskou centrálnou bankou a ministerstvom financií, čím zablokovali ruské aktíva v hodnote približne 300 USD. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin zase pripomenul, že väčšina z týchto aktív, približne 224 miliárd USD sa nachádza v Európskej únii (EÚ), zatiaľ čo v USA sú aktíva len v hodnote 5 až 6 miliárd USD.

Západní predstavitelia pritom nie sú úplne rozhodnutí, pokiaľ ide o tento kontroverzný návrh. Kým USA chcú aktíva zabaviť, aby pomohli podporiť Ukrajinu, niektorí bankári a európski predstavitelia sa obávajú, že jednoduché prevzatie aktív by vytvorilo nebezpečný precedens.

​Litva dodala Ukrajine obrnené transportéry M577

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Litovský rezort obrany vo vyhlásení nešpecifikoval, koľko transportérov M577 ukrajinskej armáde poskytol. Ukrajina sa bráni pred ruskou inváziou už viac ako dva roky, pričom v oblasti vojenskej pomoci je do veľkej miery závislá na podpore západných krajín. Litva patrí k najvernejším podporovateľom Kyjeva. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mu poskytla vojenskú pomoc za približne 610 miliónov eur, informovalo litovské ministerstvo obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy