Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pomoc Ukrajine: Opozícia rozhodnutie víta, koalícia to považuje za zlú správu
Zdielať na

Pomoc Ukrajine: Opozícia rozhodnutie víta, koalícia to považuje za zlú správu

SLOVENSKO / Obrovskú vojenskú pomoc Ukrajine, ktorú cez víkend po mesiacoch váhania schválil americký kongres, komentovali aj slovenskí politici. Kým opozícia rozhodnutie víta, koalícia to považuje za zlú správu. Slovenská vláda odmietla podporiť medzinárodnú zbierku na nákup munície pod českou gesciou. Občianska iniciatíva s heslom "keď nepomáha vláda, pomáhame my," pritom pre ukrajinských obrancov vyzbierala od Slovákov na muníciu už milióny eur.

Pomoc Ukrajine za vyše 60 miliárd musí po kongrese prejsť ešte senátom, čo by malo byť už len formalitou. Obria pomoc Spojených štátov Ukrajine podľa očakávania názorovo rozdelilo koalíciu a opozíciu. "Všetci, ktorí sme dúfali, že by mohli začať mierové rokovania medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, myslím, že k tomu nedôjde, pretože Ukrajina sa bude opätovne cítiť opäť silná," povedal poslanec Marián Kéry. "Je teraz potrebné Ukrajine pomôcť, aby si mohla brániť svoje územie. Teraz to nevyzerá, že by Rusko chcelo vyjednávať, veď ani nepríde na mierovú konferenciu," reagoval podpredseda parlamentu Michal Šimečka. "Ide o značnú sumu, myslím si, že značne pomôže Ukrajine. Dôkazom je kvílenie niektorých koaličných poslancov alebo ruských predstaviteľov," konštatoval poslanec Juraj Krúpa.

Andrej Danko sa k téme nechcel vyjadriť. "Dodávanie zbraní je iba predlžovanie toho, že denne umierajú stovky ľudí," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Vyjadril sa tak podobne, ako reaguje Kremeľ, ktorý hovorí, že pomoc zapríčiní ešte viac zabitých Ukrajincov. "Prázdne slová ruské rakety nezastavia," povedal generál vo výslužbe Pavel Macko s tým, že vojenská pomoc by mala prísť už čoskoro, či už ide o rakety dlhého doletu alebo ďalšie zbrane. "Tieto dodávky majú zabezpečiť, že Ukrajina ustojí pripravovanú letnú ofenzívu Rusov a že môže opäť prebrať iniciatívu," konštatoval Macko. 

Keďže sa slovenská vláda odmietla pripojiť k českej iniciatíve na nákup zbraní vznikla občianska iniciatíva s názvom Munícia pre Ukrajinu. Za týždeň sa jej podarilo vyzbierať od 50-tisíc ľudí vyše tri milióny eur. Jednou z tvári kampane je aj takmer storočný partizán, hrdina Slovenského národného povstania Otto Šimko. "Bez dobrej delostreleckej podpory, majú pešiaci oveľa menšiu šancu prežiť nepriateľskú paľbu. Úprimne vám ďakujeme za pomoc bratia Slováci," odkázal ukrajinský vojak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy