Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odkiaľ pochádza smrtiaca baktéria? Vyzerá to na Nemecko!
Zdielať na

Odkiaľ pochádza smrtiaca baktéria? Vyzerá to na Nemecko!

Zdroj: TV JOJ

Pôvod smrteľnej črevnej bakérie, ktorá v Európe zabila už 18 ľudí, nie je stále známy. Ale všetky nitky zatiaľ vedú do Nemecka.

Smrteľné črevné ochorenie spôsobuje nová, doteraz neznáma forma baktérie Escherichia coli (E. coli), ktorá vznikla skrížením dvoch rôznych kmeňov. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Toto je unikátny kmeň, s ktorým sme sa nikdy doposiaľ u žiadneho pacienta nestretli," tvrdí expertka WHO na bezpečnosť potravín Hilde Kruseová. Nový kmeň baktérie podľa nej "vykazuje viacero znakov, ktoré ho robia zhubnejším a toxickejším" ako doteraz známe kmene baktérie E. coli.

Takmer všetky obete nákazy, ako aj nakazení, ktorých je už viac ako 1 500, buď pochádzajú z Nemecka, alebo túto krajinu nedávno navštívili. Pôvodné informácie, že smrtiace baktérie sa do Nemecka dostali na uhorkách vypestovaných v Španielsku, sa ukázali ako nepravdivé. Skutočný pôvod nákazy stále nie je známy.

Rusko v obave pred šírením nákazy vo štvrtok ráno zakázalo dovoz akejkoľvek zeleniny z Európskej únie. Zeleninu, ktorá je už dovezená a je na ceste do ruských obchodov, musia úrady skonfiškovať. Podľa hovorcu Európskej komisie pre oblasť zdravotníctva Frédérica Vincenta je však rozhodnutie Ruska "neprimerané" a Moskva bude musieť svoje počínanie vysvetliť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy