Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Útok v nákupnom centre v Sydney: Stovky ľudí museli evakuovať, hlásia 5 obetí
Zdielať na

Útok v nákupnom centre v Sydney: Stovky ľudí museli evakuovať, hlásia 5 obetí

SYDNEY / Päť žien a jedného muža dobodal na smrť 40-ročný útočník v nákupnom centre v austrálskom Sydney. Najmenej 8 ďalších vážne zranil, vrátane 9-mesačného dievčatka, ktorého mama je medzi obeťami. Muža napokon zastrelila policajtka. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Austrálska polícia začala operáciu v nákupnom centre Westfield Bondi Junction v sobotu popoludní miestneho času (ráno SELČ) po tom, ako dostala správy o útoku nožom. Záchranné služby na mieste evakuovali stovky ľudí. Server News.com.au uviedol, že po rušnom obchodnom dome blízko pláže Bondi Beach pobehoval muž ozbrojený nožom a pobodal niekoľko ľudí, kým ho polícia zastrelila.

Polícia neskôr potvrdila päť mŕtvych. V obchodnom centre začal útočiť nožom jeden človek, ktorý napadol deväť ľudí, kým ho zastrelila policajtka, povedal novinárom zástupca policajného komisára Anthony Cooke. Dodal, že podozrivý konal sám a "nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo". Úrady podľa neho zatiaľ nevedia, kto bol páchateľom. "Je to dosť surové," povedal.

"Prvé myšlienky všetkých Austrálčanov sú so zasiahnutými a ich blízkymi," napísal na sociálnej sieti X premiér Anthony Albanese. "Súcitíme so zranenými a ďakujeme tým, ktorí o nich starajú, aj našim statočným policajtom a záchranárom," dodal.

Jeden z evakuovaných z obchodného domu Westfield Bondi Junction oznámil serveru 9 News, že videl údajného útočníka s "pekne veľkou čepeľou". "Všetci začali utekať ku koncu budovy," povedal muž, ktorý sa predstavil ako Jason. Tvrdil, že neskôr bol svedkom toho, ako polícia údajného útočníka zastrelila. "Zastrelila ho," povedal. Na sociálnej sieti X sa rovnako šírili snímky zachytávajúce údajného útočníka po smrti.

Ľudia pohybujúci sa v uliciach pri nákupnom centre uviedli, že medzi pobodanými sú aj matka s malým dieťaťom. Jeden z mužov, s ktorým hovoril server 9 News, tvrdil, že sa ostatní nakupujúci snažili pomôcť pobodanej matke a jej bábätku. Muž uviedol, že dieža držal, a spolu s ďalšími ľuďmi sa snažili stlačiť jeho rany. Ostatní sa podľa neho snažili ošetriť matku, ktorá krvácala výraznejšie. Podľa Channel 9 bolo zhruba deväťmesačné dieťa prevezené do nemocnice na ošetrenie.

Na miesto dorazili desiatky policajných áut a sanitiek, zatiaľ čo im nad hlavou krúžili policajné vrtuľníky. Na videách, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je vidieť, ako nakupujúci beží cez sklenený most spájajúci mamutie nákupné centrum. Niektorí vybiehali z rušného komplexu s krikom a plačom, iní sa podľa austrálskych médií zatvárali na toaletách centra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy