Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jasný pôvod, čisté chute: Nová smernica EÚ sľubuje lepšiu transparentnosť a kvalitu potravín
Zdielať na

Jasný pôvod, čisté chute: Nová smernica EÚ sľubuje lepšiu transparentnosť a kvalitu potravín

BRATISLAVA / Označenie pôvodu medu, množstva cukru v džemoch alebo zákaz sladenia niektorých produktov. Nové nariadenie Európskej únie má zvýšiť kvalitu potravín a spotrebiteľom priniesť prehľad o tom, čo vlastne konzumujú.

Raňajková smernica - tak by sa dali nazvať nové pravidlá, ktoré teraz prešli Európskym parlamentom. A mali by prispieť k nášmu zdraviu a vyššej kvalite potravín. "Je to dobrá správa pre spotrebiteľov. Spotrebitelia potrebujú nakupovať kvalitné a overené potraviny, ktoré navyše vieme aj vystopovať, z akých krajín pochádzajú," uviedla Janka Holéciová, hovorkyňa SPPK. 

​Už ste sa s tým určite stretli - idete si kúpiť med a samozrejme chcete vedieť, odkiaľ je. No a nájdete "Vyrobené v Európskej únii alebo mimo nej". Tomuto zabráni nová smernica - na každom balení bude uvedené, odkiaľ presne do obchodu prišlo. "Dnes sme urobili dôležitý krok v označovaní pôvodu potravín a prijali sme prísne opatrenia na boj proti podvodom s medom. Krajina pôvodu musí byť na označení medových zmesí jasne uvedená. Okrem toho boli stanovené vyššie štandardy kvality a zistila sa potreba systému EÚ na vysledovateľnosť pôvodu medu," informoval europoslanec Alexander Bernhuber, Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Smernica by mala vojsť do platnosti do dvoch rokov a včelári ju vítajú. "Je to smernica, po ktorej sme volali už niekoľko rokov. Európske medy sú väčšinou bezproblémové, ale sú drahé. Ale tým, že výrobcovia zo strednej a východnej Ázie to mixujú, tak tá kvalita je nižšia a cena tiež," priblížil Pavel Fiľo, predseda Slovenského zväzu včelárov. 

Malí včelári, ktorí predávajú med zo svojej komory, ručia za jeho kvalitu vlastným menom. "Veľmi dobre si rozmyslí, keďže ide so svojou kožou na trh, či ten med bude nejakým spôsobom pančovať. Bežný spotrebiteľ to ale nezistí, bohužiaľ," opísala včelárka Rita Novosadová. 

Nové pravidlá budú platiť aj pre ovocné šťavy - pri zníženom obsahu cukru ho výrobca nebude môcť dosladiť umelým ani prírodným sladidlom. A u džemov a marmelád sa bude jasnejšie označovať minimálny obsah ovocia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy