Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záchrana v poslednej chvíli: Z rúk pašerákov sa podarilo vyslobodiť 17 malých medvieďat
Zdielať na

Záchrana v poslednej chvíli: Z rúk pašerákov sa podarilo vyslobodiť 17 malých medvieďat

LAOS / Zvuky podobné plaču bábätka a kvíleniu raneného zvieraťa, ktoré sa šírili zo susedovho domu, desili obyvateľov. Zavolali preto políciu. Tá počas razie odhalila sieť pašerákov ohrozených druhov zvierat a vyslobodila 17 medvieďat. Jedno z nich však kruté zaobchádzanie neprežilo.

Ešte mali byť pri svojich matkách, dnes ich úlohu musí zastúpiť človek. Malé nemotorné guľky medveďa ušatého mali skončiť na ilegálnych farmách ako budúca potrava aj tradičné ľudové liečivo. "Zavolali nám, že zadržali 16 extrémne mladých mláďat medveďa, ktoré zrejme pochádzali od ilegálnych lovcov zo severného Laosu," informoval Matt Hunt, šéf organizácie Free the bears.

​Ich matky pytliaci zrejme zabili, aby sa dostali k mláďatám. Pre ošetrovateľov to teraz predstavuje kolotoč kŕmenia z fľašiek každé tri hodiny a bedlivý veterinárny dozor. "Ide zrejme o najväčšiu záchrannú akciu medvedích mláďat na svete. A súčasne je to obrovská výzva pre náš tím," priblížil Hunt.

Čierne guľky mali na jednej strane veľké šťastie, ich život už nebudú ohrozovať pytliaci. Zato ale nikdy nezakúsia vôňu ich prirodzeného prostredia, ktorým je divočina. "Medvede v budúcnosti nebude možné vypustiť do prírody. Tým, že vyrastú v rukách ošetrovateľov, stratia prirodzený strach pred človekom. Čaká ich preto život v rezervácii," vysvetlil Hunt.

10 samčekov a 6 samičiek si zvyká na život v rezervácii v Laose. Takúto obrovskú skupinu úrady ešte pašerákom z rúk nikdy nevytrhli. Doteraz najviac medvedích mláďat zachránili v roku 2019 - bolo ich vtedy celkovo 5 v priebehu jedného dňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy