Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zápas s klimatickou zmenou: Švajčiarsko zlyhalo, rozhodol Európsky súd
Zdielať na

Zápas s klimatickou zmenou: Švajčiarsko zlyhalo, rozhodol Európsky súd

ŠTRASBURG / Otepľovanie a jeho ničivé následky desia mnohých Európanov natoľko, že podávajú na vlády svojich krajín žaloby. Pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu v utorok (9. 4.) prekvapivo uspeli staršie dámy zo Švajčiarska. Zažalovali švajčiarsku vládu, že dostatočne nebojuje proti klimatickej zmene a čoraz dlhšie vlny horúčav ich ohrozujú na zdraví a životoch.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok rozhodol, že Švajčiarsko konalo nedostatočne v boji proti klimatickej zmene. Ide o prvý verdikt vynesený voči konkrétnemu štátu v tejto otázke.

​ESĽP rozhodol v prípade žaloby, ktorú podalo združenie Klimatické seniorky. Združenie vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s dôsledkami globálneho otepľovania a uviedlo, že švajčiarske úrady nepodnikli dostatočné opatrenia v záujme zmierniť klimatickú zmenu. Podľa agentúry DPA by tento verdikt mohol predstavovať základ pre ďalšie klimatické žaloby.

Žalobu podanú zo strany portugalskej mládeže voči Nemecku a viac než 30 ďalším európskym krajinám ESĽP v Štrasburgu v utorok zároveň zamietol ako neprípustnú, píše DPA.

Klimatické žaloby podali občania s aktivisti vo viacerých európskych krajinách

Napríklad v Holandsku, Francúzsku či v Českej republike. Nie všetky pred súdom uspeli, no švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergova v Štrasburgu sľubovala, že podobných žalôb na vlády, ktoré dostatočne nebojujú proti klimatickej kríze, bude pribúdať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy