Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skoré kvitnutie a letné horúčavy: Príroda v apríli zaznamenáva historické rekordy
Zdielať na

Skoré kvitnutie a letné horúčavy: Príroda v apríli zaznamenáva historické rekordy

BRATISLAVA / Začiatok apríla sa nám nesie v znamení extrémne teplého letného počasia. Aj tento rok sa očakávalo, že budú padať teplotné rekordy.

Vybrali vybrali sme niekoľko lokalít a tu sú rekordy, ktoré padli 8. apríla:

​Majiteľka záhrady v Bratislave vraví, že na začiatku apríla ešte nikdy nemali takto kvetmi obsypané stromy a že všetko je minimálne mesiac popredu. "Je to celkom prirodzené, pretože aj rastliny, aj živočíchy reagujú na aktuálnu teplotu a poveternostné podmienky, nie na dátum v kalendári," vysvetlila meteorologička a klimatologička Miriam Jarošová. To, že ľudí zaskočili letné teploty v apríli svedčia aj mnohé fotografické dôkazy na sociálnych sieťach, a to z celého Slovenska.

Nerovnováha v prírode

Privysoké tepoty a priskorá jar spôsobuje nerovnováhu medzi prírodou, včelami i včelármi. "Toto teplo spôsobilo, že teraz už musia robiť vonku v prírode," uviedla včelárka Alexandra Asbóth, Asboth bee farm Komárno. Regenerovať sa im nepodarilo ani v zime, teplo ich vytiahlo von už aj v januári. "Včely si nemali, kedy oddýchnuť. Hľadajú vodu, ktorá je pre nich ešte veľmi studená," priblížila Asbóth.

Čo všetko hrozí? 

Hrozí oslabenie imunity, rozmnožovanie parazitov a ochorení včiel. Tie už stihli opeliť rozkvitnuté stromy v sadoch, a tak sú na konároch netradične skoro už aj plody. "Podľa mňa bude v tomto roku skôr oberačka. Nie je normálne, že hneď sme vhupli do 30 stupňov," uviedol Dušan Szabó, Pannonia fruit Dulovce. 

Stromom sa to síce páči, marhule majú rady teplo, ale plody ešte vždy môže ohroziť mráz. "V podstate do 20. mája je tu riziko mrazov. Teraz už v tomto štádiu nemôže teplota v sade klesnúť ani pod mínus 0,1 stupňa," vysvetlil Dušan Szabó, Pannonia fruit Dulovce. 

Teplo bolo už počas víkendu

Teplejšie, ako počas priemerného letného dňa, bolo v mnohých krajinách Európy, už počas víkendu. Nedeľa dokonca priniesla v Rakúsku a aj v Česku aj teploty nad 30 stupňov Celzia. V Českých Budějoviciach namerali takmer 31 stupňov Celzia. "Toto bol najskorší tropický deň v Českej republike. Dovtedy ten rekord držal 17. apríl 1934," doplnila Jarošová.

Nie je to typické teplo a nielen pri pohľade do kalendára. "To, že toho teplého vzduchu bolo naozaj veľa, možno dokumentovať nielen na teplote vo Francúzsku, kde mali počas víkendu takmer 34 stupňov Celzia, ale aj teplota v noci bola na hodnote tropickej noci. To znamená, že neklesla nižšie, ako na 20 stupňov. To bolo aj vo Francúzsku, aj v Nemecku," informovala Jarošová.

Padli viaceré rekordy

Aj keď na Slovensku sme nezaznamenali prvý tropický deň, padli viaceré rekordy. V nedeľu v Hurbanove mali najteplejší 7. apríl, v pondelok to bol najteplejší 8. apríl pre Poprad a veľmi málo chýbalo, aby si to mohli povedať aj v Lučenci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy