Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Bin Ládin si pred smrťou ostrihal bradu. Toto sú jeho posledné slová
Zdielať na

Bin Ládin si pred smrťou ostrihal bradu. Toto sú jeho posledné slová

Al-Kájda vydala poslednú nahrávku Usamu bin Ládina. Terorista v nej vyzdvihuje arabské revolúcie a volá po páde ďalších tyranov. Reč nahral približne týždeň predtým, ako mu americké komando vpálilo do hlavy guľku.

Al-Kájda, militantná islamská organizácia, ktorú založil donedávna najhľadanejší terorista sveta, dnes zverejnila bin Ladinov posledný zvukový záznam. Adresoval v ňom predovšetkým hnutie "Arabská jar", ako sa zvykne označovať séria revolúcií, ktorú spustilo Tunisko a dotkla sa takmer všetkých arabských krajín. Bin Ládin sa zrejme pokúšal spojiť militantný Islam s bojom za slobodu mladých Arabov a upevniť tak pozíciu Al-Kájdy ako lídra nahnevaných vyznavačov Islamu.

"Môj moslimský národ, spolu s tebou sledujeme túto úžasnú historickú udalosť, pripájame sa k tebe v tvojej radosti a v tvojom potešení. Gratulujeme ti k tvojim víťazstvám a nech má boh milosť s tvojimi mučeníkmi, nech vylieči tvojich zranených a oslobodí tvojich väzňov."

Bin Ladin pokračuje v prezentácii svojich svojských náhľadov na skutočnosť takmer básnicky:

"Pre Islam prichádzajú dni slávy. Niektorí z vodcov arabského sveta zmizli, ich tróny sa zrútili a my sme dostali nové evanjeliá a nové vlajky. Moslimský národ bol vždy pripravený na víťazstvo stávajúce na východe; slnko revolúcie však prekvapivo vyšlo na západe. Iskra revolúcie bola zapálená v Tunisku, národ pocítil úľavu, tváre ľudí sa rozžiarili. Židia sa na smrť vydesili, čeliac príchodu sľúbeného dňa. Keď sa zrútil trón tyranov, definícia strachu, poníženia a porážky padli spolu s ním. Vystúpili nové významy slov sloboda, hrdosť a odvaha. Vetry zmeny zaviali vôľou slobody."

Na posledných záberoch teroristu je jasne vidieť, že si ostrihal bradu. Zrejme ide o ďalší pokus priblížiť sa mladým Arabom. 

Usáma bin Ládin nová foto teroristu

YouTube

Súvisiace články

Najčítanejšie správy