Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
New York zasiahlo zemetrasenie. Niektoré lety museli odkloniť
Zdielať na

New York zasiahlo zemetrasenie. Niektoré lety museli odkloniť

Zdroj: TASR

NEW YORK / Newyorskú metropolitnú oblasť dnes zasiahlo zemetrasenie o sile 4,8 stupňa, píše agentúra AP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Otrasy podľa nej pocítilo možno viac ako 42 miliónov ľudí, avšak žiadne rozsiahle škody doteraz hlásené neboli.

Ohnisko zemetrasenia sa  nachádzalo pri mestečku Lebanon v New Jersey a podľa prvých údajov mali otrasy silu 4,8 stupňa. O otrasoch USGS informovala o 10. 23 hod. miestneho času (16:23 SELČ). Podľa informácií geologickej služby mohlo zemetrasenie pocítiť viac ako 42 miliónov ľudí. Zemetrasenia sú na severovýchode Spojených štátov vzácne. Tentoraz však boli otrasy podľa agentúry Reuters cítiť od Pensylvánie po Massachusetts.

​Zhruba 30 minút po prvých otrasoch newyorské úrady informovali na sociálnych sieťach, že v meste neboli hlásené škody ani zranenia. Starosta mesta Eric Adams bol o zemetrasení informovaný. Jeho hovorca Fabien Levy oznámil, že úrady stále vyhodnocujú možné dopady zemetrasenia, hoci doteraz nedostali žiadne hlásenia o škodách.

V OSN dočasne prerušili zasadnutie Bezpečnostnej rady

Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová uviedla, že úrady neberú zemetrasenie na ľahkú váhu, keďže by mohlo dôjsť k následným otrasom. Biely dom oznámil, že prezident Joe Biden bol o zemetrasení informovaný a je v kontakte s federálnymi, štátnymi a miestnymi predstaviteľmi.

Obyvateľka Bronxu Charita Walcottová (83) uviedla, že zemetrasenie bolo "ako silné dunenie, ktoré trvalo asi 30 sekúnd". V sídle OSN na Manhattane riaditeľka organizácie Save the Children náhle prestala hovoriť v Bezpečnostnej rade o vojne v Pásme Gazy, keď sa začali triasť kamery. Palestínsky zástupca pri OSN Rijád Mansúr následne podotkol: "Trasie sa kvôli vám zem".

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) oznámil leteckým spoločnostiam, že kvôli zemetraseniu môžu očakávať meškania letov na newyorských letiskách až do poludnia, a to približne o 30 až 45 minút. Niektoré lety smerujúce do New Yorku boli podľa sledovacieho webu FlightAware odklonené na iné letiská. "Letecká prevádzka sa obnovuje tak rýchlo, ako je to len možné," uviedol FAA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy