Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pyrotechnici našli bombu! Kráľovná aj tak príde...
Zdielať na

Pyrotechnici našli bombu! Kráľovná aj tak príde...

Írska armáda včera v noci zneškodnila bombu v Maynoothe pri Dubline. Na dnes je pritom naplánovaná historicky prvá oficiálna návšteva Írskej republiky britskej kráľovnej Alžbety II.

Bomba bola umiestnená v autobuse pred hotelom Glen Royal v meste Maynooth, ktoré leží iba 25 kilometrov od hlavného mesta. Policajti ju na základe anonymného tipu našli včera v noci. Zneškodnil ju špeciálny tím írskej armády. V autobuse, ktorý sa v Maynoothe zastavil po ceste do Dublinu, sa v tom čase nachádzalo 30 ľudí. 


Štvordňový výlet kráľovnej sprevádzajú masívne bezpečnostné opatrenia, do príprav je zapojených okolo 6000 policajtov a vojakov. Pravdepodobne ide o najväčšiu bezpečnostnú operáciu v novodobých dejinách Írska. Napätie pred historickou návštevou potvrdil aj hovorca írskej polície, John Gilligan. Podľa neho sú však bezpečnostné zložky pripravené na všetky eventuality. 

Alžbeta bude prvým britským monarchom, ktorý navštívi Írsko, odkedy získalo v roku 1921 samostatnosť. Írsky boj za samostatnosť bude pravdepodobne jedným z predmetov návštevy kráľovnej.


Podľa britskej zahraničnej kancelárie bude návšteva Alžbety II. napriek incidentu pokračovať podľa plánu. 

Isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy