Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo
Zdielať na

Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

BRATISLAVA / Krajná pravica je v Európe na vzostupe a prejaví sa to aj v eurovoľbách. Podľa veľkého celoeurópskeho prieskumu by mohla mať v europarlamente viac ako pätinu všetkých kresiel. Dáta dodalo aj Slovensko a podľa agentúry IPSOS to nateraz vyzerá tak, že aj my by sme mohli mať jedno prvenstvo.

​Slovensko má v eurovoľbách opakovane najnižšiu účasť. Tentoraz sa však môžeme blysnúť aj ďalším prvenstvom. Ak sa nič nezmení, hrozí, že budeme mať najviac nezaradených europoslancov.

Podľa agentúry IPSOS by mohli získať až osem z celkových 15 kresiel, ktoré Slovensku prislúchajú.  Súvisí to s tým, že strany Hlas a Smer, ktoré môžu v eurovoľbách spolu uhrať slušný výsledok, majú zároveň pozastavené členstvo v Strane Európskych socialistov. "Pokiaľ by väčšia časť bola nezaradená, môžeme povedať, že vplyv Slovenska v Európskom parlamente sa zníži. Ich vplyv na tvorbu legislatívy je obmedzený," uviedol Marián Koreň z Euroactiv.sk. "Majú o to väčší priestor, aby sa zapájali do vnútropolitického boja na Slovensku," tvrdí Jakub Hankovský, riaditeľ prieskumnej agentúry IPSOS.

Hlas a Smer potvrdzujú, že o členstve v materskej frakcii rokujú. V hre je však aj vytvorenie úplne novej frakcie. "Aby sa posilnili tie kompetencie a tie politiky v Európskom parlamente, ktoré nám fungovali, a aby sa táto frakcia nevenovala tomu, čo rozbíja EÚ - to je vyhľadávanie problémov v členských štátoch, vyhľadávanie rozdielností," povedala europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). 

​Radikálna pravica rastie

Smeru v počte možných mandátov konkuruje Progresívne Slovensko. Prešlo by aj KDH a nezaradená Republika. Okolo hranice zvoliteľnosti sa hýbe koalícia Slovensko, národniari aj liberáli. Paradoxne, ak SaS napokon uspeje, môže vo svojej frakcii naraziť na Viktora Orbána, ktorý si hľadá nové pôsobisko. "Budeme proti tomu, aby vstúpil do frakcie kde sme my. Saska nebude v jednej frakcii spolu s maďarským Fideszom," uviedol Richard Sulík (SaS)

Akokoľvek sa slovenskí europoslanci rozhodnú, už teraz je zrejme, že radikálna pravica rastie. Podpíše sa pod to najmä Francúzsko, Nemecko a Holandsko. "Nedá sa povedať, že by krajná pravica Európsky parlament valcovala, avšak bude mať historicky najvyššie zastúpenie," povedal Hankovský.

​Kampaň do eurovolieb sa naplno rozbehne po tých prezidentských. Jednotlivé strany tak majú niekoľko mesiacov na to, aby voličov presvedčili. Čísla prieskumu napokon nemusia sedieť. "Dá sa predpokladať, že prebehne silná mobilizačná kampaň práve na úrovni jednotlivých kandidátov. Často aj tých, ktorí kritizujú Európsku úniu," dodal Hankovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy