Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kľúčový moment pre Bosnu a Hercegovinu. EÚ začne prístupové rokovania
Zdielať na

Kľúčový moment pre Bosnu a Hercegovinu. EÚ začne prístupové rokovania

BRUSEL / Lídri členských krajín Európskej únie sa na samite v Bruseli vo štvrtok 21. marca dohodli na otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, oznámil predseda Európskej rady Charles Michel. Situáciu na samite sleduje reportér Richard Juriš.

"Gratulujem! Vaše miesto je v našej európskej rodine. Dnešné rozhodnutie je kľúčovým krokom vpred na vašej ceste do EÚ. Teraz musíte pokračovať v tvrdej práci, aby Bosna a Hercegovina napredovala tak, ako si to vaši občania želajú," vyhlásil Michel na sociálnej sieti X.

Týždenník Politico však na svojej webovej stránke upozornil, že otváranie prístupových dverí Bosne a Hercegovine prebehlo v "prísnejšom" tóne, ktorý sa premietol do schválených záverov samitu, pokiaľ ide o ďalšie kroky v prístupovom procese v porovnaní s pôvodným textom.
Nový text vyzýva Európsku komisiu, aby pripravila rámec na rokovania so Sarajevom až v momente, keď splní všetky odporúčania eurokomisie z 12. októbra 2022.

Proces vstupu nebude jednoduchý

V praxi to znamená, že Bosna a Hercegovina bude musieť preukázať ďalší pokrok v reforme súdnictva a v boji proti korupcii. Potom bude úlohou Európskej komisie, aby navrhla takzvaný negociačný rámec, ktorý si bude vyžadovať jednomyseľný súhlas ministrov pre európske záležitosti členských štátov EÚ.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v rámci samitu zdôraznil, že Záhreb podporuje Bosnu a Hercegovinu. Upozornil však, že nie všetci lídri majú rovnako "zhovievavý a priateľský" postoj.

Pred samitom bola neistá napríklad pozícia Holandska, avšak premiér Mark Rutte po príchode do Bruselu potvrdil, že podporí návrh eurokomisie na otvorenie rokovaní. Zároveň dodal, že kým sa dohodne samotný rámec rokovaní, bude dôležité, aby Bosna vykonala všetky kroky požadované Úniou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy