Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mínometný granát zabil Oscarového reportéra
Zdielať na
Zahraničie

Mínometný granát zabil Oscarového reportéra

Vražedný mínometný útok Kaddáfího jednotiek v líbyjskej Misráte neprežil úspešný britský fotoreportér Tim Hetherington (41). Pri útoku zahynul aj ďalší americký novinár Chris Hondros, sedem civilistov a ukrajinský doktor.

Fotoreportér a filmový dokumentarista Tim Hetherington zasvätil posledné roky etnickému konfliktu v Líbyi. A práve tá sa mu stala osudnou. Vo chvíli, keď zhromažďoval ďalšie časti do svojho pripravovaného dokumentu sa ocitol v centre krvavého útoku. Došlo k nemu na jednej z vojensky mimoriadne rušných ulíc Misráty. Toto miesto momentálne patrí medzi frontálne línie, kde stoja medzi sebou Kaddáfího jednotky a ozbrojené skupiny povstalcov.

Konflikt v Líbyi patrí medzi najnebezpečnejšie misie pre zahraničných novinárov. Boje bývajú často neprehľadné a novinári sa pri nich vystavujú obrovskému riziku. Doposiaľ je tam nezvestných už 16 žurnalistov. Podľa OSN Líbya doposiaľ zadržala desiatky novinárov, mnohých z nich neminulo ani mučenie.

Stredajší útok v Misráte si vyžiadal celkovo 10 obetí. Viac ako 60 ľudí sa zranilo.

"Je nám ľúto akýchkoľvek civilných obetí. Ide nám však v prvom rade o to, aby prestali bojovať. Ak sa tak stane, nikto nezomrie. Toto je však vojna a je pochopiteľné, že v nej zomierajú ľudia na oboch frontoch,“ reagoval hovorca líbyjskej vlády Moussa Ibrahim na otázku o zabití zahraničných novinárov. „Samozrejme, že nás táto správa mrzí,“ doplnil s tým, že celý incident tamojšie orgány prešetria.

Ozbrojený konflikt v Líbyi si podľa tamojšej opozície doposiaľ vyžiadal až 10 tisíc obetí, viac ako 55 tisíc ľudí sa zranilo. Lekárom už dochádza trpezlivosť a začínajú byť množstvom zranených ľudí vyčerpaní.

AP Photo/Tim Hetherington for Vanity Fair

Tim Hetherington

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy